Састанак у Градској управи Бијељина о траси будућег ауто – пута :: Semberija INFO ::

 

Састанак у Градској управи Бијељина о траси будућег ауто – пута


Градоначелник Бијељине Мићо Мићић разговарао је данас (четвртак) о планираној траси будућег ауто – пута кроз Семберију са начелницима Угљевика и Лопара, Василијем Перићем и Радом Савићем, те са стручним сарадником начелника Зворника Милетом Јовићем.

„Траса новог ауто – пута треба да буде удаљена неколико километара од центра Бијељине и ауто - пут треба да повеже путне правце за Угљевик, Лопаре  и Зворник. Истовремено треба да буде повезан и правац према Шапцу, укључујући павловића пут . Овакав приједлог, проистекао из просторно – планске документације РС и града Бијељина, биће разматран и на Скупштини града Бијељина. Прије тога ћемо се консултовати са Владом РС и ресорним министарствима како бисмо изабрали најбоље рјешење. Желимо да се испоштује и став Владе Србије која инсистира на задржавању додирне тачке у Рачи, на Сави, те да се не доводи у питање постојећи план Брчко дистрикта“.

Градоначелник Мићић је истакао да Србија инсистира и на повезивању с ауто – путем из правца Павловић пута, ка Бадовинцима и Шапцу. Он је нагласио да Министарсство саобраћаја и веза Владе РС предлаже трасу која би пролазила сјеверним дијелом Семберије, поред ријеке Саве, што би удаљило град Бијељина, Угљевик, Лопаре и Зворник од новог ауто – пута.

„Ми предлажемо рјешење за које имамо саглансост од привредника града Бијељине, од представника Подручне привредне коморе, али и од градоначелника Зворника и начелника општина Угљевик и Лопаре. Иако би ова варијанта, коју ми предлажемо, била нешто скупља, за неких 70 – 80 милиона еура, она је за све нас пуно прихватљивија. Организоваћемо састанке и са представницима мјесних заједница, јер ауто – пут може битно утицати на развој ове регије, на отварање ка Србији, Европској унији, Бањалуци и Сарајеву, али и на задржавање људи на овим просторима“, нагласио је градоначелник Мићић.

Прави ефекти изградње новог ауто – пута били би остварени уколико би се испоштовала предложена, тзв. „јужна траса“, изјавио је Мићић.

Са предложеном трасом будућег ауто – пута сагласни су и представници Зворника, Угљевика и Лопара.
Миле Јовић, у име градоначелника Зворника рекао је да би помјерање трасе за скоро двадесет километара сјеверније још више удаљило Зворник од ауто – пута.

„Подржавамо приједлог градоначелника Мићића да се уважи интерес ових локалних заједница“, рекао је Јовић.

Радо Савић, начелник општине Лопаре подржао је приједлог градоначелника Мићића, истакавши да би велику корист од предложене трасе имао велики дио општине Лопаре, Прибој, Тобут, Пељаве и Пушковац.

Василије Перић, начелник општине Угљевик изјавио је да ће изградња ауто – пута дати огроман допринос укупном развоју ове регије и града Бијељина.

„ Када се већ гради ауто – пут, неопходно је доћи до најбољег рјешења које ће уважавати интересе свих грађана који живе на овом подручју“, истакао је Василије Перић.

​Семберија инфо