ЈЗУ Болница Свети Врачеви: АНГИО САЛА ДОСТУПНА 24 ЧАСА СВАКОДНЕВНО :: Semberija INFO ::

 

ЈЗУ Болница Свети Врачеви: АНГИО САЛА ДОСТУПНА 24 ЧАСА СВАКОДНЕВНО


Ангио сала у у бијељинској болници "Свети Врачеви" од данас ће радити непрекидно, што је директор Болнице Златко Максимовић назвао великим догађајем за бијељинску и зворничку регију.  

„Ангио сала радиће 24 часа свакодневно и сви пацијенти са акутним инфарктом миокарда неће морати да иду у Бањалуку, Тузлу и Београд, него ће имати прилику да у Бијељини добију потребну услугу као што су  и коронографија и имплантације стента“, рекао је Максимовић новинарима након састанка са директорима здравствених установа бијељинске и зворничке регије.

Он је истакао да бијељинска болница има тим који се тиме бави, на челу са начелником интерног одјељења Александром Јањичићем и додао да се годишње у Ангио сали обави око хиљаду интевенција.  

„Са овим што смо данас покренули, да се ради 24 часа дневно хитан инфаркт миокарда, ми не само да спашавамо животе пацијената, него значајно смањујемо проценат инвалидитета код тих пацијената“, навео је Максимовић.



Вођа тима Александар Јањичић је подсјетио да су кардиоваскуларне болести водећи узрок смрти и истакао да треба радити на томе да људи знају препознати симптоме и да се што прије јаве служби Хитне помоћи која ће их, у случају потребе, провести до Ангио сале.

„Циљ је да сваки пацијент који има бол у грудима, од момента када се успостави први медицински контакт, унутар два часа буде у Ангио сали“, рекао је он, наводећи да је то препорука европских кардиолога.

Јањичић је навео да је Ангио сала у бијељинској болници до сада радила акутне инфаркте миокрада два до три дана седмично, а почетак њеног непрекидног рада назвао је историјским даном за здравство у регији.

„Ми покрећемо непрекидан рад Ангио сале у вријеме пандемије вируса корона, када се оне затварају или се смањују капацитет рада, што је доказ да смо добро организовани“, истакао је Јањичић.

Медицински радници су и овом приликом изразили захвалност на подршци Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, Клиничког центра Србије и Универзитетског клиничког центра у Бањалуци.

Директор зворничке болнице Иван Поповић захвалио је бијељинској болници и њеном менаџменту што у тешком времену због ситуације са вирусомв корона покрећу овај важан пројекат за све становнике регије.

„Доступност Ангио сале 24 часа дневно спасиће много живота“, закључио је он.

Према ријечима Поповића, у зворничкој болници се годишње хоспитализује 120 пацијената са инфарктом миокарда и да исто толико пацијента треба хитну коронографију. 

Срна