Организована радионица за васпитаче :: Semberija INFO ::

 

Организована радионица за васпитаче


Одсјек за локални економски развој и европске интеграције града Бијељине је, у сарадњи са Дјечијим вртићем ,,Чика Јова Змај“ у Градској галерији, организовао радионицу за васпитаче на тему ,,Значај Агенде 2030 у процесу успостављања инклузивног друштва“, а у склопу пројекта ,,Вртић је и моје право“.

Водећи се принципима  Агенде 2030 и циљева одрживог развоја; 4 ( квалитетно образовање), 5 (родна равноправност),  10 ( смањење неједнакости), 11 ( инклузивни и одрживи градови и заједнице) и 17 ( партнерством до циља), намјера је  да се на подручју нашег  града изгради толерантна, образована и инклузивна заједница са развијеном, квалитетним јавним услугама и једнаким могућностима за све грађане, што је и један од стратешких циљева града Бијељине. 

Шефица Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић, која је водила радионицу, каже да ће реализацијом радионице за 24 запослених у вртићу ,,Чика Јова Змај“ на тему ,,Значај Агенде 2030 у процесу успостављања инклузивног друштва“  бити подигнут ниво свијести о значају и локализацији  Агенде 2030 и циљева одрживог развоја, те да ће запослени били анимирани да се укључе у активну реализацију циљева одрживог развоја кроз свој рад.

,,Град Бијељина настоји да јавне услуге учини доступним свим грађанима са циљем смањења неједнакости  и социјалне искључености. У складу са опредјељењем Града Бијељине да до 2030. године повећа број дјеце обухваћене предшколским васпитањем и образовањем  са тренутних 36,1 одсто на минимално 50 одсто, пројектним активностима је повећан обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем , са посебним нагласком  на дјецу из рањивих група становништва, истакла је Анкица Тодоровић.



Директор Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај“ Славиша Вујановић прецизира да је у склопу пројекта ,,Вртић је и моје право“ 70 дјеце укључено у програм предшколског васпитања и образовања, додавши да је ово прилика да се повећа обухват предшколске дјеце на подручју града Бијељине и да учини доступним вртић за оне који до сада нису били у ситуацији да њихова дјеца бораве у вртићу, каже Вујановић наводећи да је од тих 70 дјеце укључених у програм предшколског васпитања и образовања њих 30 из ромске популације, 20 из социјално угрожених породица и 20 са листе чекања вртића. 

Вујановић је  изразио задовољство што се на овај начин,  у сарадњи са Градском управом града Бијељине, вртића ,,Чика Јова Змај“, те удружењима ,,Отахарин“и ,,Породични круг“, дошло у прилику да се повећа обухват дјеце на подручју града која похађају вртић.

Пројекат ,,Вртић је и моје право“ подржан је средствима Финансијског механизма  за подршку пројектима  интегрисаног и одрживог локалног развоја  у Републици Српској, који је успостављен кроз заједничку сарадњу  Министарства финансија РС, Министарства управе и локалне самоуправе РС,  Инвестиционо-развојне банке РС, Владе Швајцарске и Развојног програма Уједињених нација ( УНДП) у БиХ. Укупна вриједност пројекта износи  68.438 марака од чега је 50.644 марака донација, а 17.794 учешће Града Бијељина.  

Семберија инфо - М. Решидовић
​Фото - Б. Милошевић