СЕМБЕРИЈА: ЈЕСЕЊА СЈЕТВА У ТОКУ :: Semberija INFO ::

 

СЕМБЕРИЈА: ЈЕСЕЊА СЈЕТВА У ТОКУ


Већ је увелико почео један од најозбиљних пољопривредних јесењих радова - сјетва пшенице. У семберском атару пољопривредници журе да би сјетва била обављена у оптималном року и да би се искористило вријеме без кише.

Према плану Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС пшеницом, као најважнијом озимом културом ће бити засијано 41.197 хектара, што је мање у односу на прошлу годину, док ће уљарице бити засијане на већој површини, него прошле пољопривредне сезоне. Према процјенама Ресора за пружање стручних услуга у министарству и Пољопривредног института РС, ове јесени биће засијано укупно 64.696 хектара.

– У поређењу са истим периодом прошле године, обим овогодишње јесење сјетве је мањи за око шест одсто. Ово смањење се односи на површине под пшеницом, док су површине под уљаним културама повећане за око 33 одсто. Највеће површине ће бити засијане у Семберији, затим Посавини и у Лијевче Пољу, што је уобичајено када је у питању овај сектор пољопривредне производње'', наводе у ресорном министарству. 

У поређењу са прошлом годином, агротехнички и временски услови за одвијање сјетве су оптимални, влажност земљишта је задовољавајућа, што је резултат оптималне количине падавина у првој половини октобра када је започела сјетва озимих култура.

Семберија инфо - В.Зеленовић
​Фото - Б.Милошевић