СИМБОЛ БРАТСКЕ ЉУБАВИ: СРБИ У УГЉЕВИКУ ЦРКВУ КОЈУ СУ ИМ РУСИ ОСТАВИЛИ ШИРЕ У МАНАСТИР :: Semberija INFO ::

 

СИМБОЛ БРАТСКЕ ЉУБАВИ: СРБИ У УГЉЕВИКУ ЦРКВУ КОЈУ СУ ИМ РУСИ ОСТАВИЛИ ШИРЕ У МАНАСТИР


Епископ зворничко-тузлански, Фотије, са начелником Угљевика, Василијем Перићем и руководством Рудника и ТЕ „Угљевик“, недавно је посјетио манастир Светог Александра Невског у Угљевику, чији је комплекс у изградњи.

Руски храм Светог Александра Невског саградили су руски војници из састава међународних војних снага СФОР, који су били у мировној мисији у Угљевику од 1996. до 2000. године.

-Свети архијерејски синод Српске православне цркве благословио је да овај храм буде манастир због значаја које има, као мјесто српско-руског пријатељства -рекао је владика Фотије.

-Разговарали смо са начелником Угљевика и руководстсвом РиТЕ „Угљевик“ да нам помогну око обнове манастира, уређења порте и још око неких радова унутар конака, да би једног дана могао да живи монах и да то буде место сталне молитве-додао је Владика.

Епископ Фотије сматра да је за свако радовање и поштовање, „ јер ће овај манастир бити мјесто сусретања православних Срба и Руса“.

-На неким мјестима се подижу споменици и друга знамења а ми желимо да овај манастир буде мјесто руско-српског пријатељства. Манастрир нас најдубље повезује, молитва, покајање и друге свете тајне наше Православне цркве истиче епископ зворничко – тузлански.

Начелник Угљевик Василије Перић каже да је за све, у овом делу РС, „ задовољство јер је манастир значајно историјско мјесто кога су изградили руски војници који су чували мир после одбраменог рата“.
 

-Народ Угљевика је захвалан, руским оружаним снагама који су одмах после ратних сукоба били овдје и чували мир. Ово мјесто је мјесто духовности српског народа, али и мјесто пријатељства српског и руског народа и зато треба да посветимо пажњу даљој израдњи манастира и проширењу порте - рекао је Перић који је и заменик председника Епархијског управног одбора Епархије зворничко-тузланске.

-Захвални смо епископу Фотију, који је уложио напор да би манастир био саграђен-додао је Перић.

Директор РИТЕ Угљевик Чедомир Стојановић рекао је да ће овај привредни гигант помоћи даљу изградњу манастира.

- Поклонићемо и дио земљишта који је у посједу наше фирме а управо је она највећи добротвор за иградњу манастира, и тако ћемо се и у наредном периоду односити према Српској православној цркви-рекао је Стојановић.