МОНОГРАФИЈА ГИМНАЗИЈЕ У БИЈЕЉИНИ ЗА 100. РОЂЕНДАН :: Semberija INFO ::

 

МОНОГРАФИЈА ГИМНАЗИЈЕ У БИЈЕЉИНИ ЗА 100. РОЂЕНДАН


У сјени пандемије вируса корона, без велике помпе, одржана је промоција монографије једне средње школе. Наиме, у тој књизи, на 219 страница, обухваћено је сто година дјеловања Гимназије ,,Филип Вишњић“ у Бијељини.  
 
Гимназија ,,Филип Вишњић“ преживјела је ратове, краљеве, предсједнике држава, бројне директоре школе, да би данас, поносна, свједочила својој ,,укориченој ренесанси“.   Иза овог великог пројекта стоји неколико људи који су готово три године исцрпно тражили, прикупљали, документовали, записивали и биљежили стотине података и на хиљаде слика које су успјели пронаћи по разним архивама.
 
То су: др Кармела Ракић и професорка Валентина Видаковић, које раде у Гимназији ,,Филип Вишњић“, те музејска савјетница Тања Лазић из Музеја Семберије, доц. др Димитрије Ћеранић са Правног факултета на Универзитету Источно Сарајево у Бијељини и професорка историје Добрила Ђукановић, бивша директорка ове школе.  Они су, са изузетком Валентине Видаковић, и бивши ученици Гимназије ,,Филип Вишњић“.
 
Сви аутори ове монографије, чији је наслов ,,У вијеку свјетлости“, а поднаслов ,,Стољеће бијељинске гимназије“,  истакли су како им је изнад свега била изузетна част учествовати у њеном стварању јер иза себе остављају нешто велико, нешто што ће многим будућим генерацијама гимназије помоћи да лакше упамте и да се још више поносе богатом историјом ове школе.
 
Захтјеван посао
 
Ова књига не биљежи само стогодишњи живот школе, него и сва значајнија дешавања у нашем граду у протеклих 100 година.
 
- Иза нас је захтјеван вишегодишњи рад који је уродио лијепом и вриједном књигом, не само када је у питању наша школа, већ и наша заједница. Књига је додатно вриједна и због тога што у Бијељини не можемо да се похвалимо честим издавачким подухватима, нарочито не озбиљнијим подухватима, као што је ова  монографија. Ова књига биљежи стогодишњи живот школе, а и сва значајнија дешавања у Бијељини у протеклих 100 година. То смо испратили кроз призму живота наших ученика и професора који су обиљежили то  вријеме, истиче главна и одговорна уредница монографије Кармела Ракић.
 
Како је нагласила, трудили су се да пронађу  оно што је било најбоље у раду школе, те да школу представе као један свјетионик и отуда овај наслов ,,У вијеку свјетлости“ , јер је управо  ова школа, која је једна од првих школа у граду, заиста била водиља и луча у времену када је настала.
 
Кроз бијељинску гимназију до сада је прошло око 10.000 ученика и вјерујемо да је  помогла тој армији младих људи да осмисле и изграде своје животе захваљујући управо томе да су били ђаци ове школе. Ништа мање значајан није рад професора који су обиљежили протеклих 100 година, а не треба заборавити да су неријетко радили у врло тешким условима. Аутори монографије су, како кажу,  настојали да се у текстовима осврну управо на оне најзначајније догађаје, најистакнутија имена, оно што памти град и оно што сматрају да је утицало на живот у Бијељини.


 Да је израда монографије велики и захтјеван посао потврдила је и замјеница главне и одговорне уреднице,  професорка српског језика и књижевности Валентина Видаковић.
 
- Изузетан је осјећај задовољства који ми је донијело објављивање ове књиге. Када се осврнем и погледам претходне три године, оне су заиста обиљежене радом на монографији. Изазови са којима смо се суочавали били су бројни, мноштво препрека смо морали савладати, али изузетно сам поносна и задовољна што смо успјели да све то превазиђемо, рекла је Валентина Видаковић.
 
Како каже, за њу, као једну од аутора монографије, највећи изазов била је чињеница да су о историји ове школе већ написане двије књиге, други изазов се крио у жељи да се прошири обим документарне грађе који је био неопходан да се напише квалитетна књига, а трећи изазов крио се у чињеници да је било неопходно заузети одређени критички став према свему што је прочитала, знала и открила, а да тај став не буде нинакоји начин идеолошки обојен. 
 
Прије монографије гимназије у Бијељини за 100. рођендан,  објављене су још двије монографије ове школе- једна поводом 60., а друга поводом  80. рођендана.
 
Надамо се да ће сви који монографију буду читали заиста уживати у текстовима, јер су се аутори трудили да то не буде само пуки преглед статистичких података, него су пружили један лијеп запис за све оне којима ова школа нешто значи у животу. 

Семберија инфо