Град Бијељина: Пројекти са циљем смањивања стопе незапослености :: Semberija INFO ::

 

Град Бијељина: Пројекти са циљем смањивања стопе незапослености


Пројекат „Континуираном институционалном сарадњом до одрживих радних мјеста у Бијељини“ реализује се у оквиру ширег пројекта подршке партнерствима за запошљавање у БиХ. Европска унија финансира пројекат, а спроводи га Међународна организација рада у БиХ.

Главни имплементатор је Одсјек за локални економски развој и европске интеграције Града Бијељина, а партнери су „Завод за запошљавање РС-Биро Бијељина, Техничка школа „Михајло Пупин“, Привредна комора РС-Подручна привредна комора Бијељина, Факултет пословне економије Бијељина и предузећа „Стеко центар“ и „Мега дрво“. Циљ је смањивање стопе незапослености у Бијељини кроз развој институционалног оквира партнерства за развој људских потенцијала и јачање капацитета локалних актера за провођење мјера активне политике тржишта рада путем партнерства између цивилног, јавног и приватног сектора у складу са „Циљевима одрживог развоја-Агенда 2030“.

-Кроз пројекат је запослено 35 особа од којих 19 ЦНЦ оператера (Програм оспособљавања за оператере на ЦНЦ машинама за обраду дрвета) и 16 особа у оквиру 12 новооснованих самосталних предузетничких радњи које су за најбоље Бизнис планове добиле подстицајна средства у износу од по 4. 000 евра, рекла је Анкица Тодоровић из Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Града Бијељина.

Укупна вриједност пројекта је 412. 791, 87 КМ без ПДВ-а од чега је донација 352. 328, 31 КМ и учешће Града Бијељина 61. 508, 40 КМ. Дајана Мијатовић је захваљујући пројекту покренула занатску радњу у којој производе столове, а како је рекла, „захваљујући подстицајним средствима, успјели су купити потребне машине за производњу столова“. 

Семберске новине/О.Стјепановић