​Почела берба кукуруза у Семберији: Родна година упркос пандемији вируса корона :: Semberija INFO ::

 

​Почела берба кукуруза у Семберији: Родна година упркос пандемији вируса корона


На семберским пољима почела је овогодишња берба кукуруза. Драган Марјановић (54) из Доњих Загона код Бијељине, кукуруз је ове године засијао на површини од два хектара. Очекује добар принос кукуруза и квалитетно зрно. Имао је, како каже, добар род пшенице на површини од пола хектара. Овај семберски пољопривредник, као и већина њих, житарице сије за властите потребе.

„Ове године кукуруз је добро родио у Семберији, јер је било довољно падавина. Не можемо бити незадовољни, јер смо имали квалитетан род пшенице, а слична је ситуација и са кукурузом. У години пандемије вируса корона, остаће забиљежено, имали смо једну родну годину. Живимо од пољопривреде. На селу нисмо осјетили никакве проблеме у вези са короном. Упутстава о поштовању мјера придржавамо се када одемо у град због набавки и неких других животних потреба. Наравно, смањили смо чешће контакте с људима, као и одласке на нека масовнија окупљања.

Драган каже да на породичном имању живи са супругом, те са сином који је ожењен. Има и петогодишњу унуку Радмилу. С обзиром на то да су и он и његов син запослени у приватном сектору, бављење пољопривредом им дође као допунско занимање.

„Уз добру организацију посла, може се лијепо живјети на селу. Наравно, опет, све зависи од године до године. Узгајамо и стоку, имамо свој воћњак. Све што произведемо, користимо за властите потребе, али се понекад појави и тржни вишак“, каже Драган Марјановић.

Семберија инфо - Љ.Љубојевић