:: Semberija INFO ::

 

Đoković: Kako su probudili zvijer u meni


Foto: Screenshot / YouTube
- Novak Đoković, najbolji teniser svijeta svih vremena, u velikom intervjuu za CBS odgovarao je na brojna pitanja koja interesuju ljubitelje bijelog sporta. Dotakao se mlađih igrača, govorio je o izlizivima emocija i vrištanju na terenu, sudarima sa Nadalom, Federerom i Alkarasom, deportaciji, vakcinaciji...

Ugostio je Novak Džona Verthajma u Srbiji i sa njim prošao različite teme. CBS je imao uvid u to kako Nole živi i trenira.

A, prije svega, kako on razmišlja.

Primijetili su da je Đoković dobio poklon sa neba u vidu mentalne snage.

- To nije poklon. To je nešto što dolazi sa radom - ispravio je Đoković.

Mnogo puta do sada svi su bili zadivljeni Đokovićevim umijećem da nastavi dalje, da zaboravi prethodni poen.

- Razlika, pretpostavljam, između momaka koji umiju da budu najveći šampioni i onih koji se bore da dođu do najvišeg nivoa je u sposobnosti da ne ostanu predugo u tim emocijama. Za mene je to zaista relativno kratko. Tako da čim to doživim, priznajem... Možda, znate, puknem. Vrištim na terenu, šta god da se desi. Ali onda sam u stanju da se vratim i resetujem - rekao je Đoković, pa nastavio:

Posebno u trenucima kada ste pod tenzijom.. Možda izgledam zaključano, ali vjerujte mi, unutra je oluja. Najveća bitka je uvijek unutra. Imate svoje sumnje i strahove. Osjećam to na svakom meču. Ne sviđa mi se ovakav način razmišljanja koji često viđam u sportu. Samo razmišljajte o pozitivnim mislima. Budi optimističan. Nema mjesta za neuspjeh. Nema mjesta za sumnje i ovakve stvar. To je nemoguće. Ti si ljudsko biće.

Nekada Đokovićeve emocije odu u smjeru da polomi reket ili uradi nešto slično.

- Nisam ponosan na to. I stidim se sebe kada to radim, bez sumnje. Ali u isto vrijeme, znate, prihvatam sebe kao ljudsko biće sa manom. Količina pritiska i stresa je mnogo veća ako imate publiku protiv sebe. Istovremeno, zapravo više uživam u okruženju gdje, znate, imam dobru podršku - konstatuje Srbin.
Nerado se prisjeća i epizode iz Australije kada je čak i deportovan.

- U suštini, imao sam većinu svijeta protiv sebe. Imao sam takvo iskustvo na teniskom terenu sa publikom koja me možda nije bodrila, ali nikada ranije u životu nisam imao ovo posebno iskustvo - kaže Đoković.

Rekao je da nije protiv vakcine niti za nju, on je samo "za slobodu izbora" kada je u pitanju uzimanje vakcine ili ne.
Pitao je novinar Đokovića šta konkretno cilja i gađa kada udari lopticu.

- Nekada gađam površinu novčića, nekada pola metra, zavisi od momenta u meču i od taktike - kaže Đoković.
Dodao je i kako vodi neku vrstu kontakta sa protivnicima.

- U tenisu nema fizičkog kontakta, ali ima kontakta očima. Nekada kada sjedimo na stolici tokom pauza na velikom ekranu gledam kako pije vodu protivnik, da li se znoji više nego obično. Da li duboko diše. Kako komunicira sa timom - rekao je Đoković.

Prisjetio se srpski teniser situacija u svlačionici pred mečeve sa Rafaelom Nadalom i psiholoških igrica koje su se igrale.

- Čak i muziku koju sluša, znate, čujem u slušalicama. Pa znaš, to me nervira. Na početku karijere nisam shvatao kako je sve to dio scenarija, zar ne? Tako da sam se time plašio. Ali to me takođe motiviše da sam uradim stvari i da pokažem da sam spreman, znate? Spreman sam za bitku, za rat - rekao je Đoković.

Dotakao se i čuvenog finala protiv Rodžera Federera na Vimbldonu 2019. godine u kom je slavio poslije ogromne borbe, prenosi Sputnjik.

- Taj meč je bio maraton, epski meč protiv Rodžera. Sjećam ga se jako dobro. Pobijedio sam ga sa 13:12 u petom setu. Kada se pogleda i statistika vidi se da je bio daleko bolji igrač u tom meču u svakom aspektu. Ali, ja sam dobio meč. I to vam zapravo govori da možete da pobijedite ako odaberete momente u kojima ćete biti najbolji - kaže Đoković.
O mlađim generacijama koje redovno pobjeđuje sa punih 36 godina...

- Uvijek su motivisani kada igraju protiv mene. Mislim da zbog toga nekako probude zvijer u meni - rekao je Nole.

Đoković kaže da je Španac najkompletniji igrač kog je u posljednjim godinama vidio. Poraz od njega na Vimbldonu bio je buran, a Đoković se posebno osvrnuo na taj detalj.

- Alkaras je najkompletniji igrač kojeg sam vidio posljednjih godina. Taj poraz u finalu Vimbldona me je razbesnio toliko da sam morao da osvojim sve u Americi, što sam na kraju i uradio - istakao je Đoković.


(Glas Srpske)