Ko su mogući rivali Srbije na Evropskom prvenstvu :: Semberija INFO ::

 

Ko su mogući rivali Srbije na Evropskom prvenstvu


Izvor: Glas Srpske

​Srbija je na Evropskom prvenstvu poslije 24 godine i igraće na kontinentalnom turniru u Njemačkoj sljedeće godine, nakon što je završila na drugom mjestu kvalifikacione grupe iza Mađarske.

Prije ovog remija sa Bugarskoj (2:2) djelovalo je da drugo mjesto donosi mnoge benefite, ali samo uz pobjedu koja se nije desila i sada Srbiju izvjesno čeka pad u četvrti šešir.
Jeste da nije baš sve poznato, možda 80 odsto, ali gotovo izvjesno će se spustiti iz trećeg u četvrti "pot" kada se završe sve utakmice, piše Blic.

Sada Srbi moraju da navijaju da Slovačka ne pobijedi Bosnu i Hercegovinu i tamo im ne otme poziciju, ali i protiv još nekolicine favorita. Prijete da ih prestignu Hrvatska, Italija, Slovenija, Slovačka, Češka, pa je jasno da će u posljednji šešir u kojem će strahovati za "grupu smrti".

Najteži rival dolazi iz prvog šešira i tu nema Srbija šta da bira jer se ne zna ko je jače i veće ime. Da li domaćin Njemačka, Portugal, Francuska, Engleska, Španija ili Belgija? Jasno, ne treba toliko da se opterećuje srećom iz prvog reda selekcija.

Međutim, iz drugog i te kako treba. Taj bi čak mogao da bude ključan jer je za izbjegavanje Danska, možda Albanija zbog političke konotacije, Austrija je đelovala odlično u kvalifikacijama, ali naravno da nije bauk, slično kao Turska koja će biti "domaćin" u Njemačkoj, dok je poželjno da se ponovo Srbija sastane sa Mađarskom ili izvuče Rumuniju pod uslovom da ne izgubi od Švajcarske u Bukureštu u posljednjem kolu.

Kad bi Srbija ostala u trećem imali bi lijepu podlogu za istorijski plasman i izbjegli "aždaje" kakve su Nizizemska, Italija i Hrvatska, ali sada su svi oni postali potencijalni rivali "orlova" Naravno, pod uslovom da "azuri" ne izgube protiv Ukrajine u posljednjem kolu.

Uz njih bi mogli da se nađu još Slovenija, Slovačka i Škotska, takođe kao mogući protivnici Srbije, dok će ona biti u poslednjem sa Češkom i Švajcarskom, kako stvari stoje, ali i tri pobjednika plej-ofa. Tamo kao favoriti sada đeluju Poljska, Ukrajina i Gruzija, ali svi oni ne bi trebalo previše da nas interesuju jer ne možemo da se sastanemo.

Ovako, prema najavama Srbiji bi najteža grupa bila Francuska, Danska i Italija/Hrvatska, a najlakša (ako se tako može nazvati) Belgija, Rumunija i Slovanija/Škotska.

Žrijeb za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj zakazan je za 2. decembar u Hamburgu (18.00).
Iako tada neće biti poznati svi učesnici, odnosno posljednja tri kroz plej-of, biće označeni za A, B i C pobjednici iz sporednog puta ka EP.

Turnir će se održati sljedeće godine od 14. juna do 14. jula u 10 gradova: Berlinu, Hamburgu, Lajpcigu, Gelzenkirhenu, Dortmundu, Diseldorfu, Kelnu, Frankfurtu, Štutgartu i Minhenu.