Velika promjena u fudbalu: Uvodi se plavi karton :: Semberija INFO ::

 

Velika promjena u fudbalu: Uvodi se plavi karton


Foto: X.com
Dokumenta u koja je imao uvid britanski Telegraf, a koja potiču od Borda svjetske fudbalske asocijacije (IFAB) ukazuju na uvođenje prve velike promjene u načinu dodjeljivanja kartona još od Svjetskog prvenstva 1970. godine.
Plavi karton inače predstavljao bi kaznu za igrača koji ga dobije od 10 minuta van igre ukoliko bi napravio dovoljno grub faul ili iskazao nepoštovanje prema sudiji.

Fudbalski savez Velsa navodno će prvi primijeniti ovo pravilo u nižim ligama, a boja je odabrana kako bi se skroz razlikovala od žute i crvene, pa je narandžasta otpala kao opcija.

Još uvijek ne postoji jasno razgraničenje kada bi arbitri trebalo da odaberu neki od tri navedena kartona i praksa je jedino mjerilo koje na tomože da ukaže. Osim toga, dva plava kartona bila bi najvjerovatnije jednaka crvenom, baš kao i dva žuta.

Aleksandar Čeferin je u razgovoru za Telegraf istakao da je on protiv uvođenja takvog pravila, mada bi ono moglo da zaživi i pored njegove želje. Posebno jer će FA kup za muškarce i žene u narednoj biti takmičenje koje će na najbolji način pokazati da li je ovo pravilo efikasno ili ne.

(Glas Srpske)