Željezo sa Ajfelove kule u olimpijskim medaljama (FOTO) :: Semberija INFO ::

 

Željezo sa Ajfelove kule u olimpijskim medaljama (FOTO)


U medalje za Olimpijske igre u Parizu biće umetnuti komadi gvožđa sa Ajfelovog tornja, saopštili su danas organizatori, prenosi AP.

Organizatori Igara u Parizu predstavili su u glavnom gradu Francuske dizajn medalja. U saopštenju se navodi da će svi osvajači medalja sa OI poneti iz Pariza deo Francuske i njene istorije.

U svaku zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju, koju će nositi sportisti na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu, biće umetnut šestougaoni polirani komadi gvožđa uzeti sa Ajfelovog tornja.

U svakoj od medalja se nalazi 18 grama originalnog gvožđa, koji su isječeni sa nosača ili drugih dijelova zamijenjenih tokom renoviranja Ajfelovog tornja i pohranjeni na čuvanje.



Kako se navodi biće napravljeno 5.084 medalja, oko 2.600 za Olimpijske igre i 2.400 za Paraolimpijske igre. Neke medalje će biti sačuvane u slučaju da bude preraspodjele poslije Igara, a neke će biti poslane u muzeje.

Sa gvožda je skinuta boja, uglačani su, lakirani i umetnuti u medalje, na kojima je oznaka "Pariz 2024". Na medaljama se nalazi i logo OI u Parizu, koji izgleda kao plamen ili kao lice žene. Takođe , utisnuto je i pet olimpijskih prstenova.

AP dalje ističe da su oko gvožđa diskovi od zlata, srebra i bronze, naborani da reflektuju svetlost i da čine da medalje sijaju.

Zlatne medalje su teške 529 grama, napravljene su od srebra i obložene sa šest grama zlata. Srebrne medalje su teške 525 grama, a bronzane 455 grama i predstavljaju leguru bakra, kalaja i cinka.

Sve medalje su prečnika 85 milimetara i debljine 9,2 milimetara.

Olimpijske igre će biti održane od 26. jula do 11. avgusta, a Paraolimpijske igre su na programu od 28. avgusta do 8. septembra u Parizu.

(Tanjug)