Lana Pudar najbolja u izboru OK BiH :: Semberija INFO ::

 

Lana Pudar najbolja u izboru OK BiH


Foto: OK BiH
Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar proglašena je za sportistu 2023. godine u izboru Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Lana Pudar je u 2023. godini osvojila devet evropskih i svjetskih medalja od čega pet zlatnih, dvije srebrene i dvije bronzane medalje. Učestvovala je na 12 velikih finala, ostvarila dvije olimpijske norme za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, te postigla šest rekorda, dva evropska juniorska rekorda, tri rekorda juniorskih prvenstava, jedan rekord svjetskih prvenstava i osvojila je pehar za najbolju plivačicu svjetskog juniorskog prvenstva.

Pudar je osim titule sportista godine dobila i priznanje najbolja sportistkinja u seniorskoj konkurenciji, dok je priznanje za najboljeg sportistu u seniorskoj konkurenciji dobio taekvondoista Nedžad Husić.

Priznanja za vrhunske rezultate pojedinaca u timskim sportovima dobili su nogometaš Edin Džeko i košarkaš Džana Musa, a priznanja ambasadori sporta skijašica Elvedina Muzaferija i biciklistkinja Lejla Njemčević.

Najuspješnija reprezentacija je muška seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, a najuspješniji sportski klub TKD Novi Grad Sarajevo. Najuspješniji trener je Goran Grahovac - trener Lane Pudar.

Nagrada za medijsku promociju olimpijskih vrijednosti dobili su Medina Šehić – sportski urednik BHT1 i Bakir Tiro – sportski urednik Anadolu Agency (AA).

(Nezavisne)