Saudijski klubovi potrošili više od milijardu dolara na transfere :: Semberija INFO ::

 

Saudijski klubovi potrošili više od milijardu dolara na transfere


Poslije potrošenih nešto više od milijardu dolara, u četvrtak uveče završen je prelazni rok u Saudijskoj Arabiji koji je privukao pažnju fudbalskog svijeta.

Iako se fudbaler Liverpula Mohamed Salah posljednjeg dana prelaznog roka nije pridružio Kristijanu Ronaldu, Nejmaru i Karimu Benzemi, izgleda kao neizbježno da će i u budućnosti igrači iz najvećih evropskih klubova biti na meti saudijskih klubova.

Na osnovu prijavljenih naknada, saudijski klubovi su potrošili nešto više od milijardu dolara na igrače, što je svrstava odmah iza Premijer lige. Pored toga, tu su i plate igrača, a samo Ronaldov ugovor je navodno vrijedan 200 miliona dolara godišnje.

Uprkos očekivanju da bi Salah mogao da bude poslednja super-zvezda koja je pošla put Saudijske Arabije, prelazni rok se završio relativno mirno. Demaraj Grej je iz Evertona prešao u Al Etifak, a Luis Felipe je završio prelaz iz Betisa u Al Itihad.

Spekulisalo se da bi i igrač Mančester junajteda Džejdon Sančo mogao da se pridruži ovom "egzodusu", ali se to nije dogodilo.

Tranferi vodećih saudijskih klubova bili su dovoljno spektakularni, čak i bez dogovora oko Salaha posljednjeg dana prelaznog roka.

Ronaldova odluka da se pridruži Al Nasru u decembru otvorila je put za više fudbalskih zvijezda da dođu u ovu zemlju.

Pobjednici Lige šampiona N'Golo Kante, Sadio Mane, Rijad Marez, Roberto Firmino, Džordan Henderson, Fabinjo i Ajmerik Laport pridružili su se Benzemi i Nejmaru kao najveće zvijezde prelaznog roka.

Neostvarene želje saudijskih klubova ostali su, međutim, Lionel Mesi i Kilijan Mbape.

Al Hilal, najuspješniji tim Saudijske Arabije sa 18 titula, doveo je Nejmara, Malkoma, Rubena Nevesa, Aleksandra Mitrovića, Sergeja Milinković Savića, Kalidua Kulibalija...

Ronaldov Al Nasr je potpisao Sadia Manea, Otavia, Ajmerika Laporta, Marcela Brozovića i Aleksa Teljesa, dok je aktuelni šampion Al Itihad angažovao Benzemu, Kantea i Fabinja.

Al Ahli je u svoje redove doveo između ostalih Firmina, Mareza, Eduara Mendija i Franka Kesija, dok je Al Etifak na klupu smjestio Stivena džerarda a tim pojačao Hendersonom, Žoržinjom Vajnaldumom, Musom Dembeleom.


BETA / BHRT