Eurosport "sahranio" Nadala i Federera: Novak Đoković je "goat", više dileme nema! :: Semberija INFO ::

 

Eurosport "sahranio" Nadala i Federera: Novak Đoković je "goat", više dileme nema!


Vimbldon je za nama, US open "samo što nije", a između ta dva grend slem turnira, dok traje masters u Sinsinatiju, teniski navijači dobijaju nove argumente u traženju odgovora na pitanje "Ko je najbolji teniser svih vremena?". A u toj trci Novak Đoković ubedljivo vodi.

U pomenutim debatama u kojima su jedini odgovori ili Nole, ili Rodžer Federer, ili Rafael Nadal, pojavio se novi momenat.

Tiče se uspjeha pomenutog trija u mečevima kada su naspram sebe imali rivala koji je u tom trenutku član Top 10 ATP liste.

Imajući u vidu da je u noći za nama Đoković pobijedio Tejlora Frica, devetog tenisera svijeta, i tako prošao u polufinale Sinsinati opena, time je čak 248. put pobijedio nekog ko je među desetoricom najboljih.
A time se i učvrstio na prvoj poziciji, kao teniser sa najviše takvih, "Top 10" pobjeda.

Televizijski kanal "Eurosport" objavio je podatak koji nimalo nije obradovao Rafine i Federerove navijače:
Novak Đoković vodi u pomenutoj trci sa 248 trijumfa nad igračima koji su u tom trenutku među desetoricom najboljih, Federer je drugi sa čak 24 takve pobjede manje (224 ih ima), a daleko, daleko iza je trećeplasirani Nadal sa 186, odnosno ima čak 62 takva trijumfa manje od Noleta.

A pobjede nad Top 5 konkurentima?

Nadal , inače, nije ni među trojicom najboljih po pobjedama nad rivalima iz Top 5 ATP liste, iako je ostvario impresvinih 93 trijumfa nad suparnicima koji su u tom času među petoricom najboljih na planeti.

Rafi je to dovoljno za četvrtu poziciju, a treći je Ivan Lendl, sa 95 takvih pobjeda.

Drugi na listi je Federer sa 104, a ubjedivo prvi Đoković koji je čak 117 puta pobijedio tenisera koji je u vreme odigravanja tog duela bio u Top 5 svjetskog rangiranja.

Inače , Nole drži i jedan zanimljiv rekord kada su članovi "velike trojke" u pitanju:
Samo jedan jedini čovjek je odigrao pet ili više mečeva protiv Novaka Đokovića i ima pozitivan učinak.
U pitanju je Endi Rodik, koji je karijeru završio sa 5:4 protiv Noleta.

Nadal ima tri takva svoja"dželata":
Od Đokovića je izgubio više mečeva nego što je dobio od Nikolaja Davidenka gubi sa 5:6 u trijumfima, a od Borne Ćorića sa 2:3.
Rodžer Federer ima šestoricu takmaca koji su ga više puta pobjeđivali nego on njih, a da su odigrali bar po pet međusobnih duela:
U pitanju su Novak Đoković, Nadal (16:24), Dominik Tim (2:5), Aleksander Zverev (3:4), Jevgenij Kafenjnikov (2:4) i Aleks Koreča (2:3).
Dobro , ali ko je, zaista, najbolji teniser na svijetu svih vremena?

Broj grend slem titula, ali i "velikih trofeja" u tenisu

Kada je Novak Đoković osvojio Australijan open 2023. pobjedivši u finalu Stefanosa Cicipasa, time je izjednačio svjetski rekord, koji je Rafael Nadal dotad samostalno držao, sa 22 grend slem titule. A onda je Nole otišao korak dalje - postao je jedini u istoriji muške pojedinačne konkurencije sa 23 grend slem trofeja kada je osvojio Rolan Garos 2023.

Iako je i Rodžer Federer jedan od najboljih koji su ikada igrali "beli sport", njegovih "samo" 20 grend slem trofeja kao da su ga izbacili iz "GOAT trke" (GOAT, engl skr. "Greatest of all time", "najbolji svih vremena"), pa je borba tako spala na dva slova, mada nikako ne treba zaboraviti ni činjenicu da ovako stvari stoje kada su u pitanju...

Pa opet, iako po broju grend slem trofeja Novak sada vodi samostalo, postoje njegovi kritičari koji ne smatraju da je to, samo po sebi, dovoljno za prvo mjesto. U priču zato ulaze i sljedeći podaci, svima već neko vrijeme znani:
Novak Đoković - Rafael Nadal i Rodžer Federer, međusobni učinak.

Nakon što je Nole osvojio Rolan Garos, jedna od najtraženijih pretraga na internetu je bila "Djokovic vs Nadal H2H", odnosno Novak - Rafa, međusobni mečevi.

Đoković vodi protiv Nadala u pobjedama, trenutni rezultat je 30:29.

Rafael Nadal je, pritom, dobio tri od njihova poslednja četiri meča (finala Rolan Garosa 2020, Rima 2021 i, opet na Rolan Garosu, četvrtfinalni meč 2022. godine), a Novak je Španca upravo na Otvorenom prvenstvu Francuske pobjedio u polufinalu 2021.

Što se Federera tiče, Nole je duele s njim završio poslije tačno 50 mečeva i "dobio" slavnog Švajcarca sa 27:23 kada se računaju pobjede.

Ali, kako nekima ni to nije bilo najbolje da priznaju da je Novak, zaista, najbolji, Đokovićevi navijači su iz teniske statistike izvukli sledeći dokaz:
Broj titula do kojih se stiglo a da su pobijeđena bar trojica igrača iz top 10 ATP liste:
Novak Đoković je osvojio 23 pehara na taj, vrlo težak način.
Rodžer Federer je osvojio 15 takvih trofeja.
Rafael Nadal je 13 titula osvojio pobedivši bar trojicu iz top 10. Maltene dvostruko manje nego Nole...

Sudeći po ovim podacima, ali i onim o svim "velikim titulama", kao i činjenici da je Nole apsolutni rekorder po broju sedmica na prvom mjestu ATP liste, te da mu nema ravnog po broju trofeja do kojih je došao pobjedivši trojicu ili više igrača iz samog svjetskog vrha, GOAT trka je, izgleda, završena. Ali ne i Novakova priča, jer... Đoković uskoro nastavlja pohod - u Njujorku će igrati za 24. grend slem titulu. Ali , do tada, čeka ga nastavak juriša na novi veliki trofej, onaj u Sinsinatiju.

(Nezavisne)