Koliko je Zrinjski zaradio: Milioni evra stižu u Mostar :: Semberija INFO ::

 

Koliko je Zrinjski zaradio: Milioni evra stižu u Mostar


Bosna i Hercegovina ne nalazi se više na mapi zemalja koji nikada nisu dale učesnika u UEFA takmičenjima.

Neugodnu tradiciju koja je trajala više od 20 godina prekinuo je Zrinjski, koji je postao prvi bh. klub koji će zaigrati u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Mostarci su sigurno osigurali grupe u Lige konferencija, a protiv LASK-a će se boriti za plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

Zrinjski je u trećem pretkolu Lige Evrope eliminisao islandski Brejdablik i tako osigurao evropsku jesen. Trijumfom od 6:2 u Mostaru, te minimalnim porazom (0:1) na Islandu popularni “Plemići“ su ispisali nove stranice kako klupskog tako i bh. fudbala. Izboren je plasman u plej-of drugog po jačini evropskog takmičenja, a tamo ih čeka dvomeč protiv austrijskog LASK-a nakon kojeg će se znati da li će igrati grupnu fazu Lige Evrope ili Lige konferencija. 

Evropski uspjeh do vrha će napuniti kasu Mostaraca. Zrinjski do sada ima zagarantovano 3,6 miliona eura od UEFA nagrade za učešće u Evropi. Plemići za svako od pretkola, a učestvovaće u četiri dobijaju po 100.000, dok za ulazak u grupnu fazu Lige konferencije imaju još 2,9 miliona eura. Na osnovu koeficijenta dobijaju još 270.000 evra ukoliko ostanu na projektivanom 27. mjestu od 32 ekipe. 

U grupnoj fazi Lige konferencija pobjeda se nagrađuje sa 500.000 evra, remi sa 166.000 eura. Eventualni plasman u grupu Lige Evrope donio bi Zrinjskom i više novca. Plasman vrijedi 3,6 miliona evra, a u ovom UEFA takmičenju unosniji su prihodi od marketinga, TV prava. Pobjeda u grupi vrijedi 630.000 evra, a remi 210.000 evra.

(Nezavisne)