AIKIDO KLUB „YOSHINKAN“ BIJELjINA: Mjesto na kojem osjetite duh Japana :: Semberija INFO ::

 

AIKIDO KLUB „YOSHINKAN“ BIJELjINA: Mjesto na kojem osjetite duh Japana



Za većinu ljudi koji nisu bliski borilačkim vještinama riječ aikido asocira na neka davna vremena Dalekog istoka. Međutim, uopšte nije tako. Aikido je borilačka vještina nastala u Japanu 1920-tih godina. Utemeljivač aikida je učitelj (sensei) Morihei Uešiba koji je u ovu borilačku vještinu ugradio brojne elemente drugih drevnih japanskih borilačkih vještina.



Aikido se na prostoru nekadašnje Jugoslavije prvi put pojavio u Beogradu 1968. godine, a potom slijedi njegovo širenje u Zagreb, Sarajevo i druge veće gradove. U Bijeljini se prvi puta, organizovano pojavljuje 1998. godine kada je formiran klub realnog aikida. Aikido klub „Yoshinkan“ je počeo sa radom 2015, a od 2017. godine su i formalno registrovani. U klubu su aktivna dva trenera, Vedran Hodžić i Đorđe Mirković, obojica majstori crnog pojasa 2. dan.



-Treba naglasiti da postoji nekoliko stilova aikida ali im je zajedničko da je to samoodbrambena borilačka vještina. Pored toga, aikido ne poznaje nikakva takmičenja. U svojoj suštini ova borilačka vještina je utemeljena na filozofiji Dalekog istoka po kojoj je najveći zadatak svakog čovjeka pobjediti, u krajnjoj liniji, samog sebe. Naši polaznici znanje stiču na treninzima, a posebno na seminarima, u Bijeljini ili u drugim gradovima, gdje imaju prilike učiti od starijih učitelja iz drugih klubova. Trenutno imamo oko 30 polaznika. Uglavnom su to djeca ali  imamo i starijih, i muškaraca i žena“, rekao je za „Semberija info“, Vedran Hodžić, trener i predsjednik uprave Aikido kluba „Yoshinkan“.



AK „Yoshinkan“ je dio Društva za tradicionalnu japansku kulturu - Aikikai Srbije. Radi se o organizaciji koja je direktno povezana sa Aikikai Fondacijom iz Japana koju vodi praunuk senseija Uešibe, utemeljivača aikida. Pored toga, Aikikai Srbije predstavljaju trojica majstora aikida koji su neosporni autoriteti ove borilačke vještine na Balkanu i u Evropi. Radi se o Mirku Jovandiću i Veliboru Vesoviću (majstori crnog pojasa 7. dan) i Saši Obradoviću (majstor crnog pojasa 6. dan) koji nesebično dijele svoje godinama usvajano znanje o aikidu.

-Aikido je objedinio prefinjenost tradicionalnih borilačkih tehnika i uzvišenu filozofiju duha. Aikido je izvorno osmišljen kao metod kovanja duha i tijela putem iskorištavanja prirodne energije čovjeka. Svrha ove vještine i jeste da se izgradi stabilan karakter čovjeka. Zato nam roditelji i povjeravaju svoju djecu. Bez ikakvog stresa i opterećenja, na početku kroz igru i zabavu učimo ih osnovnim tehnikama samoodbrane. Postepeno, oni razvijaju i posebna stanja smirenosti i uravnoteženosti koje su jako važne u aikidu. Jedan od ciljeva aikida i jeste naučiti kako zadržati smirenost bez obzira na situaciju, ma koliko teška i mučna bila“, istakao je Hodžić, napomenuvši još da u AK „Yoshinkan“ najmlađi u prvom redu dolaze zbog druženja, oni nešto stariji žele usvojiti aikido kako bi stekli i/li osnažili samopouzdanje, dok oni u zrelim godinama ostaju privučeni ljepotom pokreta i unutrašnjim smislom ove borilačke vještine.                   


Semberske novine - Semberija info - I. Gutić