Težak poraz „zmajeva“ u Lisabonu :: Semberija INFO ::

 

Težak poraz „zmajeva“ u Lisabonu


Фото - Н/ФС БиХ

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je sinoć u Lisabonu na stadionu Benfice od reprezentacije Portugala rezultatom 3:0 (1:0) u okviru 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024 u Njemačkoj.

Prvu priliku na utakmici imala je Bosna i Hercegovina u 22. minuti, kada je debitant u dresu „zmajeva“ Adrian Leon Barišić centrirao sa desne strane, nakon čega je lopta zamalo završila u golu.

Dva minuta kasnije na drugoj strani, poništen je pogodak Kristiana Ronalda zbog ofsajda. U 29. minuti nakon centaršuta Gojka Cimirota, kapiten bh. tima Edin Džeko neometan iz odlične pozicije šutira preko gola.

Portugalci su prvi udarac u okvir gola imali u 37. minuti, kada je golman Ibrahim Šehić odbranio udarac Joao Feliksa sa 16 metara. Ipak, i pored dobre igre bh. selekcije, Portugalci su na odmor otišli sa golom prednosti.

Bruno Fernandes je dao lijep pas kroz odbranu repezentacije BiH, a Bernando Silva rutinski savladao Šehića za vođstvo od 1:0.

U nastavku utakmice nije viđeno mnogo toga zanimljivog sve do 77. minute, kada je Ruben Neves precizno centrirao sa desne strane, a Bruno Fernandes glavom postigao drugi gol za Portugal.

Pet minuta kasnije, Amar Dedić se sa nekoliko lijepih poteza oslobodio svojih čuvara, ali je šutirao u dobro postavljenog Dioga Kostu. U 88. minuti Ibrahim Šehić je bravurozno odbranio udarac Jote sa sedam metara, nakon asistencije Kristiana Ronalda.

Konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandes preciznim udacem sa 15 metara u trećem minutu nadoknade.

U ostalim susretima u grupi, Luksemburg je golovima u drugom poluvremenu savladao Lihtenštajn sa 2:0, dok je Slovačka u gostima bila bolja od Islanda rezultatom 2:1.

Nakon tri odigrana kola, Portugal je prvi na tabeli sa maksimalnih 9 bodova. Slovačka ima 7, Luksemburg 4, Bosna i Hercegovina i Island po 3, a Lihtenštajn 0 bodova.

U utorak od 20:45 sati na stadionu “Bilino polje” u Zenici, Bosna i Hercegovina će dočekati Luksemburg.


Nezavisne novine