KUGLAŠKI KLUB "OSSA", NOVI PREMIJERLIGAŠ BIH, DANAS NA PRIJEMU KOD GRADONAČELNIKA MIĆIĆA :: Semberija INFO ::

 

KUGLAŠKI KLUB "OSSA", NOVI PREMIJERLIGAŠ BIH, DANAS NA PRIJEMU KOD GRADONAČELNIKA MIĆIĆA


Danas, 20. juna 2019. godine, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić će organizovati prijem za sportiste Kuglaškog kluba „Ossa“ koji su se nedavno plasirali u Premijer-ligu Bosne i Hercegovine.

Prijem je zakazan za 14.00 časova u Maloj sali u glavnoj zgradi Gradske uprave Grada Bijeljina.

"Semberske novine" u današnjem 1209. broju donose priču o Kuglaškom klubu "OSSA", a portal "Semberija INFO" ovu uspješnu sportsku priču prenosi za naše čitaoce.

KUGLAŠI OD DESET DO SEDAMDESET GODINA

Kuglaški klub „Ossa galaks“ (Ossa galax) iz Patkovače, koji egzistira od 2004. godine, ušao je u Premijer ligu BiH.

Klub je u sezoni 2006/07. godine počeo da se takmiči u Prvoj ligi RS, kada je zauzeo šesto – sedmo mjesto. Od tada do danas, klub iz sezone u sezonu postiže sve bolje rezultate i uspjehe, da bi u prošloj takmičarskoj sezoni Kuglaški klub „Ossa Galax“ bio treći u Prvoj ligi RS. Znimljiv je podatak da od 1992. godine kuglanje nije bilo zastupljeno u regiji sjeveroistične i istočne RS, od Posavine i Brčkog, sve do Bileće.

Goran Šoškić, predsjednik Kuglaškog kluba „Ossa galaks“, s ponosom ističe da je u ovoj sezoni klub osvojio prvo mjesto u Prvoj ligi RS i plasirao se u Premijer ligu BiH.

- Prva liga RS broji osam klubova, dok se u premijer ligi BiH takmiči 12 klubova. Zbog toga ćemo imati jedanaest gostovanja, od Posušja, preko Mostara, Sarajeva, Kaknja, Banjaluke, Teslića i drugih gradova. Sve utakmice i kao domaćini moramo igrati na strani, odnosno u kuglani koja posjeduje četiri staze. Najbliža kuglana se nalazi u Lukavcu, osamdeset kilometara od Bijeljine, što će iziskivati dodatno vrijeme i troškove, odnosno angažovanost naših kuglaša. Do sada smo u Prvoj ligi RS, nastupali u dvostaznoj kuglani. Međunarodna pravila uslovljavaju da se takmičenja u Premijer ligi održavaju u četverostaznim kuglanama. Prva četiri kluba se plasiraju u Ligu Evrope i zbog toga se zahtijeva nastup u četverostaznoj kuglani“, kaže Šoškić, ističući da sada klub mora obezbijediti neophodna sredstva za takmičenje, jer su troškovi, najmanje, četiri puta veći nego u Prvoj ligi RS.Nije u pitanju samo to što će biti više nastupa i takmičenja, već se povećava i kilometraža na putovanjima.

- Biće takmičenja u gradovima gdje ćemo morati i prenoćiti, obezbijediti jedan do dva obroka. Ulazimo u neizvjesnu sezonu koju ćemo pokušati uspješno realizovati uz obećanu pomoć grada Bijeljina i ostalih zaljubljenika u kuglaški sport. Imamo dvadesetak registrovanih igrača, od čega je njih 10, 12 ili 15 aktivno i učestvuju u takmičenjima. Ekipa najčešće broji osam igrača, šest koji nastupaju i dva rezervna igrača. Da bismo obezbijedili osam igrača za nastup, mi moramo imati registrovanih 12 do 15 igrača zbog raznih odsustvovanja, obaveza na poslu, eventualne bolesti i drugih obaveza ljudi. Takmičenje je zasnovano na amaterskoj bazi, jer nemamo mogućnosti da nekog igrača posebno stimulišemo, osim da mu obezbijedimo trening, prevoz, jedan obrok i odigravanje utakmice“.

Šoškić kaže da u Kuglaškom klubu treniraju i nastupaju kuglaši od tridesetak do sedamdeset godina starosti. Ograničenja u tom smislu nema. Na početku takmičarske sezone obavljaju se redovni ljekarski pregledi. Zanimljivo je i to da se uglavnom radi o zdravim i krepkim takmičarima. 

Šoškić se u mladosti zanimao za razne sportove, a petnaestak godina u Sarajevu je prije rata trenirao i igrao košarku. Slučajno ili ne, kada je nakon Dejtona kupio plac u Patkovači, koji je bio uzak, a dugačak, neko mu je predložio da izgradi kuglanu. Tako je sve i počelo.
        
Zoran Pejić je kapiten ekipe i on je zadužen za odabir sastava igrača pred takmičenje.
- Nema prepreke, kada je starost u pitanju. Kuglati mogu dvanaestogodišnjaci, ali imamo i kuglaša koji ima 74 godine i veoma je aktivan. Ekipa je na takmičenjima nastupala u standardnoj postavi, odnosno najviše utakmica su odigrali: Ivan Lalović, Draženko Sekulić, Goran Šoškić, Nenad Jelić, Slavko Stanišić, Stevan Krunić, Marinko Veletić, Stevo Zarić, Vaso Đurović, Miroslav Koprivica i moja malenkost“, kaže kapiten Zoran Pejić.

Semberske novine/Semberija INFO/ Lj.Ljubojević