Da li nam se vraća zima: Evo šta donosi novi ciklon :: Semberija INFO ::

 

Da li nam se vraća zima: Evo šta donosi novi ciklon


Izvor: Glas Srpske

BANjALUKA - U Bosnu i Hercegovinu sa zapadnih krajeva stiže nova ciklona koja će u naredna dva dana donijeti povremeno kišu i pljuskove u čitavoj zemlji.

U brdsko-planinskim krajevima snijeg, što samim time znači da će doći i do blagog pada temperature.

U srijedu će od jutarnjih sati postepeno stizati naoblačenje sa zapada. Već oko sredine dana u zapadnim dijelovima Bosne i u Hercegovini mogu se očekivati kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Poslijepodne i naveče zona padavina nastavlja kretanje prema sjeveru i istoku zahvatajući tako većinu krajeva.

U večernjim satima prognozirane su intenzivnije padavine na sjeveru Bosne.

Sutra će, dakle, u nizinama padati kiša, dok više planine očekuje susnježica i snijeg. Uz protok nešto hladnijeg vazduha, u noći na četvrtak snježna granica će se spustiti do oko 900 metara nadmorske visine. Najniže u Krajini do oko 700 metara.

Shodno padavinama i promjeni vremena, temperature će biti u blažem padu, u najtoplijem dijelu dana većinom od osam do 16 stepeni. U drugom dijelu dana zahlađenje.

U četvrtak, sedmog marta, meteorolozi sa BHMeteo.ba prognoziraju nastavak nestabilnog, oblačnog i svježijeg vremena uz povremeno padavine u većem dijelu zemlje. U nizinama kiša, a na nadmorskim visinama iznad 800 ili 900 metara susnježica i snijeg. Tokom dana nešto intenzivnije padavine moguće su preko sjeveroistočne, centralne, sjeverozapadne i jednim dijelom sjeverne Bosne. U ostatku zemlje lokalni pljuskovi. Prema kraju dana postepen prestanak padavina, a u noći na petak samo će ih još rijetko biti.

– Sumirano, do petka veći dio zemlje očekuje od pet do 15 l/m2, preko centralne i sjeverozapadne Bosne do oko 40 l/m2. Uz to slijedi nam i blaži pad temperatura, sa kojim će se zima barem nakratko vratiti na planinske regije – zaključak je meteorologa sa BHMeteo.ba, a prenosi Kliks.