Dao krv 101 put: Kada bih se ponovo rodio, postupio bih na isti način, ponovo bih bio dobrovoljni davalac krvi.


Milan Prelić (80), predsjednik Društva darovalaca krvi „Majevica“ iz Lopara, odavno se svrstao među rekordere, davaoce krvi. Ovu dragocjenu tečnost, koja je spasila mnoge živote, Prelić je do sada darovao stotinu i jedan put.

Milan, penzionisani mašinski stolar, nekadašnji radnik fabrike za proizvodnju stolova i stolica „Fadil Jahić Španac“ u Mačkovcu, sjeća se da je prvi put krv darovao dok je bio u vojsci, davne 1964. godine.

- Od 2001. godine  vodim  Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Majevica“. Odavno sam trebao predati pečat i dužnost nekom mlađem, ali, nema puno zainteresovanih za ovakve funkcije. Nekada, dok sam bio mlađi, znao sam krvi darovati i po četiri puta mjesečno. Krv sam darovao na brojnim humanitarnim akcijama, od Beograda, Koceljeve, Trebinja, Ugljevika, Šamca, Broda, pa do Višegrada. I moja kćerka Joka je do sada krv darovala dvadesetak puta“, priča Prelić, koji je za svoj humani rad u oblasti čovjekoljublja dobio brojna priznanja, plakete i zahvalnice.

- Najdraža mi je Plaketa grada Trebinja. Međutim, dobio sam i odlikovanje Saveza društava dobrovoljnih davalaca krvi RS, Plaketu Crvenog krsta RS, priznanje opštine Lopare, brojne druge plakete i zahvalnice. Krv sam darovao radi spašavanja života i zdravlja drugih ljudi. Osjećam i nekakav ponos zbog takvog postupanja“, kaže Milan Prelić, koji se ponosi i svojim kćerkama, ističući da ima i dvije unuke i četvoro praunučadi.

Milan živi u skladnom braku sa suprugom Stanom već punih šest decenija. Kaže da je svojevremeno, kao mladić, radio na sječi šume na Majevici. U dvadeset i četvrtoj  godini života otišao je u vojsku. Već je bio oženjen i imao je kćerku od dvije godine. Po povratku iz vojske zaposlio se u Fabrici stolova i stolica u Mačkovcu. Kada je zdravlje malo popustilo, prebačen je na lakše radno mjesto, gdje je radio na izradi uzoraka stolova i stolica za sajmove, tako da se bavio i inovativnim radom. Kod kuće je izrađivao kace, burad i ploske za rakiju.

-Kada bih se ponovo rodio, postupio bih na isti način. Ponovo bih bio dobrovoljni davalac krvi’’, kaže ovaj humani čovjek, jedan od rekordera u darivanju krvi na području Semberije i Majevice.   

Semberske novine - Semberija INFO - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević