ZANATSKO - BRAVARSKA RADNjA BRAVARIJA DVOROVI :: Semberija INFO ::

 

ZANATSKO - BRAVARSKA RADNjA BRAVARIJA DVOROVI


Među dobitnicima zahvalnice povodom Dana Republike – devetog januara je i porodično preduzeće, odnosno Zanatsko – bravarska radnja „Bravarija“, vlasništvo Jove Perišića iz Dvorova.
 

Jovo kaže da u njegovoj radnji može da se izradi i popravi sve ono što se ne može izraditi u drugim bravarskim radnjama. U radionici vidimo strojeve i mašine stare šezdesetak i više godina, koje još uvijek dobro služe i zadovoljavaju neophodne standarde.
 

- Mašine i strojevi su moji vršnjaci, a ja sam već zagazio šezdeset i osmu godinu života. Moja radionica može se svrstati u opšti bravarski program. Možemo se baviti mašinskom obradom metala, ali i bravarskim poslovima. U mojoj radionici, da ne ispadnem neskroman, može se pristojno izučiti bravarski zanat. Imamo mi još dva značajna stručnjaka u Bijeljini koji se bave mašinskom obradom  metala uz pomoć CNC mašina, Božića i Jovičića. Mladim ljudima preporučujem samo rad i rad, ništa drugo. Neka se manu politike i nadmudrivanja. Samo rad može spasiti čovjeka. Ovdje, u mojoj radionici, a to mogu potvrditi i mladi bravari koji kod mene rade, može se zaraditi pristojna plata. Ipak, mora se pokazati znanje i volja za rad. Ukoliko čovjek ima nekakav problem u glavi, ukoliko mu vijuge ne funkcionišu, onda on ne može obavljati ovakve poslove. Ovdje ima puno posla. Ova radionica je iškolovala trojicu mojih sinova koji su završili fakultete”, kaže Jovo Perišić, ističući i to da je na lokaciji sadašnje njegove bravarske radionice prije dvadesetak godina bilo trnje, panjevi i živica.

-Sve ovo što se sada ovdje može vidjeti, izgradio sam sam i cijeli koncept je ponikao iz moje glave. Sve mašine sam nabavljao kroz rad, ne zadužujući se. ovo je nekakav optimum u kome se danas nalazi ova radnja. Međutim, mi na tržištu danas, to ću ponoviti, nemamo dovoljno kvalitetne radne snage koja je spremna da se uhvati u koštac sa zahtjevima tržišta. To je ozbiljan problem. Nisu za to krivi ljudi, ko pojedinci. Za takvo stanje je odgovorna država. Kada to kažem, mislim na neadekvatan sistem obrazovanja, planiranja kadrova, održavanja postojećih resursa, novog investiranja u nove tehnologije, ali i zbog neadekvatnog sistema nagrađivanja. Naši ministri treba da izađu iz ovih lokalnih okvira i da potraže neke ozbiljne firme za ulaganja, one kojima je interesantno ovo tržište. Svi mi, koji ovdje nešto radimo, upućeni smo samo na svoju firmu i na rješavanje vlastitih problema. Ove male firme opstaju i u takvim uslovima. Radimo za domaće, nešto malo i za inostrano tržište, plaćamo redovno svoje radnike. Metalska struka ne izbjegava da plati svoje radnike. Uvijek mi je na prvom mjestu ta obaveza, da platim radnika, jer će on, kada uđe u moju radionicu, zaraditi svoju platu. Mi radimo po porudžbinama za kompletno tržište BiH i regiona. Mene zanima samo krajnji ishod dogovora, a to je, da kvalitetno obavim posao”, kaže Jovo Perišić, vlasnik  uspješne Zanatsko – bravarske radnje ,,Bravarija” iz Dvorova.

portal Semberija info (Lj.Ljubojević)