NE ZABORAVITE, KAD SVE VEZE PUKNU, MI SMO JEDINI KOJI MOŽEMO POMOĆI


U okviru Saveza radio amatera Republike Srpske, u Bijeljini već godinu dana egzistira Radio klub „Iskra“, što je jedini klub ove vrste u Semberiji.

Bijeljina je imala radio amatere još davne 1947. godine i tadašnji Klub se zvao „Partizan“, a sa manjim prekidima egzistirao je do završetka minulog rata. Tokom postojanja mijenjao je samo nazive - „Nikola Tesla“, „Partizan“, Radio klub „Bijeljina“. Grupa nekoliko entuzijasta odlučila je da ponovo aktivira radio amatere i da Bijeljina dobije aktivni Radio klub, koji je registrovan zvanično u decembru 2018. godine.

Za sada Klub „Iskra“ ima mali broj članova, njih oko 20-tak, jer je Klub registrovan prije godinu dana, a za funkcionisanje radio kluba bilo je neophodno stvoriti sve preduslove - obezbijediti prostor, repetitore, opremu... Sve bi bilo lakše da su imali podršku Gradske uprave, ali u Radio klubu „Iskra“ se nadaju da će nadležni prepoznati značaj postojanja radio amatera u Semberiji, kojih, nažalost, nije bilo tokom stravičnih katastrofalnih poplava, što bi znatno olakšalo brzinu protoka informacija, jer u vanrednim situacijama često ne rade repetitori mobilne telefonije i u takvim situacijama radio amateri su ključni.

-Čekamo dozvolu za dva repetitora, jedan lokalni i jedan regionalni koji će biti postavljeni na Majevici. Do tada ne možemo da ostvarimo vezu na ultrakratkim talasima sa drugim gradovima’’, rekao je, za portal Semberija Info, jedan od osnivača „Iskre“ Jovan Radanović,  koji je radio amater već 30 godina i ima licencu.  
 

Osnivači kluba su, osim Radanovića, vlasnik Radio stanice „Daš“ Mihajlo Mišo Bojić, Dragan Topalović... Radio klub „Iskra“ planira za mjesec i nešto da organizuje kurs za radio amatere, tako da se svi zainteresovani građani, planinari, lovci, izviđači..., mogu javiti u prostorije Radio kluba u Ulici Miloša Obilića, iznad kafea „Akademac“ u Bijeljini.

Veliki problem za ranije oživljavanje Kluba bio je prostor, ali i to je riješeno, zahvaljujući vlasniku direktora Radio „Daša“ koji im je dao prostor besplatno na korištenje.

-Sve oko Kluba organizovali su i finansirali osnivači Kluba, koji su veliki ljubitelji radio amaterizma i rade to isključivo iz humanih razloga, jer ovdje nema nikakve zarade. Članarina na godišnjem nivou je 50 KM, od čega se deset maraka daje Savezu radio amatera RS’’, precizirao je Radanović. Radio klub „Iskra“, osim planiranih obuka za radio amatere operatore, pruža pomoć u vezi obezbjeđivanja dozvola za posjedovanje i nošenje radio stanice, pomaže pri nabavci radio stanica, pruža tehničku podršku za radio uređaje, savjetuje građane u vezi radio stanica, antena i antenskih sistema televizija... Podsjećamo, da su tokom ratnih dešavanja u BiH, kao i u zemljama okruženja, radio amateri bili za mnoge jedini način komunikacije. Brojne razdvojene porodice, samo su preko radio amatera mogli da saznaju da su im najmiliji živi i gdje se nalaze.

U Udruženju „Iskra“ izražavaju nadu da će uspostaviti saradnju i sa Civilnom zaštitom Republike Srpske, kako bi mogli da pomognu u slučaju elementarnih nepogoda ili nekih drugih vanrednih situacija. Na nivou Republike Srpske Savez radio amatera i Civilna zaštita RS već imaju potpisan Memorandum o saradnji, a  Savez radio amatera RS proglašen je udruženjem od posebnog značaja za Srpsku, prvenstveno zbog djelovanja za vrijeme elementarnih nepogoda, jer su tada radio amateri jako važni.

portal Semberija info (Z.Kusmuk)