DJEČIJI VRTIĆ „CICABAN“ :: Semberija INFO ::

 

DJEČIJI VRTIĆ „CICABAN“

Predškolska ustanova, „Ciciban“ počela je sa radom 2015. godine zahvaljujući entuzijazmu i životnoj želji, nažalost, prerano preminulog Igora Simeunovića. Porodica Simeunović, uprkos nedaći koja im se dogodila, nije prekinula sa radom i zbog uspomene na sina i supruga, sa puno elana, nastavili su sa realizovanjem Igorovih želja i planova. Radili su u iznajmljenim prostorijama, a 30. juna 2018. godine, preselili se u novoizgrađeni objekat koji raspolaže svim sadržajima koji su potrebni ovoj namjeni. Vlasnica vrtića, Igorova majka Mitra i direktorica vrtića Igorova supruga Sanja, sa još osam  visokoobrazovanih vaspitačica, posvećene su radu, poštujući sve stndarde predškolskog obrazovanja.

-Igorov Ciciban je vrt dječije radosti i sve o ovom objektu je posvećeno brizi o djeci, a istovremeno čuvamo uspomenu na Igorovu dobrotu i plemenitost’’, kažu Simeunovićeve. Objekat je okružen dvorištem i igralištem sa pratećim sadržajem, a u objektu se  izuzetna pažnja posvećuje higijeni. Iz hodnika u vrtićke prostorije ne možete ući bez papuča koje se nalaze u označenim ormarima, a koliko se računa vodi o higijeni, govori i činjenca da se adekvatnim dezinfekcionim sredstvima peru i igračke kojima se mališani igraju tokom dana. Tokom gradnje objekta, vođeno je računa da prostorije budu funkcionalne, komforne i prijatne za boravak djece, a vaspitačice su u radnoj odjeći koja je protkana motivima „dječijeg svijeta“. Kroz igru, gimnastiku, usmjerene aktivnosti, učenje engleskog jezika imaju folklor u organizaciji  KUD-a Pletenica. Planiranim vrijemenom za spavanje i obroke, koji se pripremaju poštujući pravilnik o zdravoj ishrani djece, mališani provode dan, a njihovi roditelji mogu opušteno izvršavati svoje radne obaveze, jer znaju da su im djeca na sigurnom mjestu, punom ljubavi.

- Želja nam je da djeca imaju kvalitetan boravak u vrtiću, jer je predškolska ustanova  izuzetno značajna u njihovom odrastanju, socijalizaciji, obrazovanju, sticanju radnih navika, ali i otkrivanju talenata i afiniteta, kaže vlasnica vrtića. 
 

NAJTALENTOVANIJI
 
Prema ocjeni predstavnika svih predškolskih ustanova koje su učestvovale u projektu Dječiji svijet najtalentovaniji mališani predškolske ustanove „Ciciban“ su:

1. Dušan Jović
2. Dragoljub Knežević



3. Sergej Jović


Mališani u ,,Cicibanu” su podijeljeni u grupe po starosnom uzrastu, a vaspitačice sa njima rade po utvrđenom planu. Pripremaju ih takođe i za javne nastupe koji se organizuju s povodom. Trenutno je u vrtiću sve u znaku pripreme novogodišnje priredbe koja će biti održana u Centru za kulturu. Tada će biti upriličena i podjela paketića. Mališani sa vaspitačima uveliko vježbaju, kako bi se predstavili u punom sjaju, a program će biti prilagođen svim vrtićkim grupama, među kojima je i jaslička grupa. Da se posebna pažnja posvećuje motoričkom razvoju mališana, govori i činjenica da se u vrtić svakog mjeseca iz Banja Luke doprema časopis ,,Ježurko”, koji je prilagođen djeci predškolskog uzrasta i prvačićima. 

Vesna Simeunović vaspitačica u mlađoj grupi, pojašnjava da časopis obiluje brojnim sadržajima, a u cilju vježbanja motorike, obiluje pričama, bajkama, pjesmicama, a istovremeno je i radni list, tako da mališani mogu da boje ponuđene sadržaje.

-Časopis, takođe, nudi zadatke iz raznih oblasti, kao što su početni matematički pojmovi, te pojmovi za razvijanje govora. Svaki časopis prati i godišnja doba. Časopis analiziramo i sa mališanima radimo kroz igru, a naravno, za ovaj časopis smo se odlučili uz saglasnost roditelja, pojasnila je Stevanovićeva. 

U ,,Cicibanu” se s ljubavlju, pažnjom i stručno radi sa mališanima, jer vlasnici i vaspitači žele da djeci i njihovim roditeljima pruže kvalitet.

-Želja nam je da mališane u vrtiću pripremimo za odrastanje, a da pri tom ne zanemarimo ono najljepše, a to je dječija radost. Upravo zbog toga sve radimo kroz igru sa njima, organizujemo boravke u prirodi, izlete, posjete dječijim predstavama i sve ono što je potrebno za zdravo i kvalitetno odrastanje djece’’, poručuju iz vrtića ,,Igorov Ciciban”. Radno vrijeme vrtića je u kontinuitetu tokom cijele godine, svakim radnim danom od 6,30 do 18,30 časova, a subotom od 6,30 do 14 časova.