Vašington post : Tramp bi natjerao Ukrajinu da se odrekne Krima i Donbasa :: Semberija INFO ::

 

Vašington post : Tramp bi natjerao Ukrajinu da se odrekne Krima i Donbasa


Foto: Telegram/CNBC
Izvor: Glas Srpske

Bivši predsjednik Sjedinjenih Država Donald Tramp rekao je privatno da bi mogao da okonča rat u Ukrajini tako što bi primorao Kijev da prihvati da su Krim i Donbas dijelovi Ruske Federacije, prenosi Vašington post, pozivajući se na izvore.

Po riječima Trampovih sagovornika i ljudi koji su razgovarali s njegovim savjetnicima, prijedlog nekadašnjeg lidera Amerike i kandidata za novi mandat u Bijeloj kući je da Ukrajina odustane od prava na Krim i Donbas u korist Rusije.

"Vašington post" konstatuje da je ovaj plan dijametralno suprotan politici aktuelnog predsjednika SAD Džozefa Bajdena koji insistira na pružanju vojne pomoći Ukrajini.

Inače, Tramp je tokom predizborne kampanje više puta obećavao da će riješiti sukob u Ukrajini i to za 24 sata ako ponovo postane predsjednik, doduše bez iznošenja detalja na koji način bi to učinio.

Izvori američkog lista tvrde da Tramp misli da Rusija i Ukrajina "žele da sačuvaju obraz i žele izlaz" iz trenutne situacije, kao i da bi stanovništvu Donbasa i na Krimu odgovaralo da budu dio Rusije.