Nivoi gasova odgovornih za efekat staklene bašte dostigli nove rekorde :: Semberija INFO ::

 

Nivoi gasova odgovornih za efekat staklene bašte dostigli nove rekorde


Izvor: Tanjug / RTRS

Nivoi tri najvažnija gasa koji zadržavaju toplotu u atmosferi ponovo su dostigli nove rekordne vrednosti prošle godine, potvrdili su američki naučnici, naglašavajući eskalirajući izazov koji predstavlja klimatska kriza.

Globalna koncentracija ugljen-dioksida, najvažnijeg i najzastupljenijeg od gasova s efektom staklene bašte koje emituje ljudska aktivnost, porasla je na prosječnih 419 molekula na milion u atmosferi 2023. godine, dok je metan, moćan, ali i kratkotrajniji gas koji ima efekat staklene bašte, porastao na 1.922 molekula u odnosu na milijardu.

Nivo azot-oksida, trećeg po značaju gasa koji ima efekat staklene bašte, blago se popeo na 336 molekula u odnosu na milijardu.

Povećanja ne odgovaraju u potpunosti rekordnim skokovima viđenim posljednjih godina, prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu (NOAA), ali i dalje predstavljaju veliku promjenu u sastavu atmosfere čak i od prije samo jedne decenije.

Sagorevanjem fosilnih goriva, uzgojem životinja i krčenjem šuma, svjetski nivoi CO2 su sada za više od 50 odsto veći nego što su bili prije ere masovne industrijalizacije.

Metan, koji dolazi iz izvora koji uključuju eksploataciju nafte i gasa i uzgoj životinja, porastao je još dramatičnije posljednjih godina, saopštila je NOAA i sada ima atmosferske koncentracije 160 odsto veće nego u predindustrijsko vrijeme.

NOAA je saopštila da je povećanje nivoa gasova koji imaju efekat staklene bašte posljedica kontinuirane upotrebe fosilnih goriva, kao i uticaja šumskih požara, koji izbacuju dim prepun ugljenika u vazduh.

Azotni oksid je, u međuvremenu, porastao zbog široke upotrebe azotnog đubriva i intenziviranja poljoprivrede.

Sve veće prisustvo gasova sa efektom staklene bašte podstiče porast globalne temperature, koja izaziva poplave, suše, toplotne talase i šumske požare.