U Rusiji dan nacionalne žalosti :: Semberija INFO ::

 

U Rusiji dan nacionalne žalosti


Izvor: Tanjug / Glas Srpske

MOSKVA- U Rusiji je danas dan nacionalne žalosti za poginulima u terorističkom napadu u „Krokus siti holu „u blizini Moskve.

Prema posljednjim podacima ruskog Istražnog komiteta, u napadu su poginule 133, a povrijeđeno više od 100 ljudi.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da je napad krvavi, varvarski teroristički čin i obećao da će počinioci, organizatori i naručioci zločina biti kažnjeni.

U koncertnu dvoranu „Krokus siti hola“ u Krasnogorsku kod Moskve u petak uveče upali su naoružani napadači i počeli da pucaju u posjetioce, a potom su  bacali zapaljiva sredstva, zbog čega je izbio požar.

Federalna služba bezbjednosti (FSB) Rusije juče je saopštila da je u vezi sa napadom privedeno 11 osoba, među njima i četiri osobe koje su bile direktno umiješane u teroristički napad.

FSB je navela da je oružje koje su napadači koristili u Krokusu bilo unaprijed pripremljeno u skrovištu i da su napadači pokušali da pobjegnu automobilom, krecćući se ka rusko-ukrajinskoj granici.

Oni su privedeni u Brjanskoj oblasti, u razmaku od nekoliko sati.

Prema navodima FSB-a, napadači su namjeravali da pređu granicu i imali su kontakte na ukrajinskoj strani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije kasnije je demantovalo informacije da su uhapšeni ruski državljani, ističući da su svi strani državljani.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, ali zvanična Moskva nije komentarisala tu informaciju.