Vagner ratuje pod novim imenom u carstvu krvavog dijamanta :: Semberija INFO ::

 

Vagner ratuje pod novim imenom u carstvu krvavog dijamanta


Izvor: Politika

Pod svojim osnivačem Jevgenijem Prigožinom, zlokobna ruska plaćenička grupa Vagner godinama je eksploatisala mineralne resurse u zamenu za zaštitu autokratskih vlada u nekoliko afričkih zemalja od njihovih vojnih i političkih neprijatelja.

Vagner je takođe nastupao u Africi, u korist ruskog interesa, suprotstavljajući se uticaju Zapada na ovom kontinentu.

Prigožinova smrt u avionskoj nesreći severozapadno od Moskve 23. avgusta prošle godine, što su mnogi protumačili kao Putinov atentat u znak odmazde za neuspelu pobunu Vagnera u junu, uticala je na delovanje Rusa u Africi.

Pored plaćeničke vojske koja čini jezgro delovanja, Vagner grupa ima nekoliko kompanija koje su se bavile različitim poslovnim aktivnostima od kojih su prednjačili oni povezani sa rudarstvom. Vagner grupa je posle smrti Prigožina stavljena pod strožu kontrolu ruske vojne obaveštajne službe i funkcioniše pod novim nazivom - Afrički korpus. Međutim, pored nastavka vojnog delovanja, nastavljene su i poslovne aktivnosti, naročito u oblasti rudarstva i to pod Prigožinovom starom holding kompanijom Concord.

Centralnoafrička Republika

Glavni centar Vagner grupe u Africi bila je Centralnoafrička Republika (CAR), gde ruske snage podržavaju vladavinu predsednika Fostena Aršanža Tuadera, dajući mu vojnu podršku u borbi protiv naoružanih pobunjeničkih grupa koje pokušavaju da ga svrgnu.

U zamenu za ovu zaštitu, Vagneru je dat pristup značajnim mineralnim resursima, uglavnom zlatu i dijamantima kao i drvetu.

U opsežnom izveštaju prošle godine, „Siva zona; Vojni, plaćenički i kriminalni angažman Rusije u Africi“, Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala saopštila je da je Vagner „razvio ogroman uticaj u ekonomiji CAR“ što je bilo jednako „zarobljavanju države“.

Prva kompanija Vagner grupe u Centralnoafričkoj Republici bila je Lobaje invest koja je stigla u oktobru 2017. godine i dobila dozvole za iskopavanje zlata i dijamanata širom teritorije ove zemlje.

Iste godine, Vagner je zaplenio najveći rudnik zlata u CAR, u mestu Ndasimi, severoistočno od glavnog grada Bangija, od legalnih vlasnika, kanadske rudarske kompanije Axmin, izvestio je The Wall Street Journal.

17. marta 2020, CAR je zvanično dala dozvolu za eksploataciju u Ndasimi Vagnerovoj kompaniji Midas Resources, prema izveštaju The Grey Zone dok se kanadski Aksmin se i dalje bori za obeštećenje.

CAR je takođe oduzela koncesiju za seču šuma u ​​provinciji Lobaje koju je držala lokalna kompanija i dao je kompaniji Bois Rouge povezanoj sa Vagnerom.

U izveštaju se navodi da su meštani rekli da su Vagnerovi plaćenici i trupe CAR-a nasilno proterali lokalne rudare iz ležišta dodeljenih kompaniji Midas Resources.

Ovo se nastavilo pod novim rukovodstvom Afričkog korpusa, navodi američki novinski sajt The Daily Beast.

Sudan

Vagnerov drugi najveći rudarski posao nalazi se u Sudanu, gde su vojno prisutni od 2017. godine, uglavnom kao podrška generalu Mohamedu Hamdanu „Hemetiju“ Dagalu.

U zamenu za vojnu i političku podršku, kompanije Vagner grupe M Invest i Meroe Gold dobile su nekoliko koncesija za zlato, uglavnom u regionu reke Nil, navodi se u izveštaju The Grey Zone.

Dodaje se da je, kroz svoje subverzivno delovanje na društvenim mrežama pod okriljem Agencije za istraživanje interneta, grupa Vagner uticala na političku situaciju u zemlji plasiranjem različitih vesti, informacija i dezinformacija.

Bivši predsednik Omar al-Bašir svrgnut je narodnom pobunom u aprilu 2019. U oktobru 2021. godine, a Abdel Fatah al-Burhan šef sudanskih oružanih snaga uspostavio je potpuno vojno rukovodstvo u zemlji posredstvom još jednog puča.

Vagner je intenzivirao svoju vezu sa „Hemetijem“ Dagalom u trenutku kada je postojao veliki zastoj u eksploataciji zlata, neophodnoj za finansiranje vojske i političke podrške u zemlji.

Vagnerove jedinice su optužene za masakriranje rudara u oblasti Um Dafuk u zapadnom Sudanu, blizu CAR-a, u aprilu i junu 2022. godine.

Vagnerove veze sa vojskom omogućile su veliki šverc zlata, za koji se u pojedinim slučajevima koriste i vojni avioni.

Kada je reč o Sudanu još uvek nije u potpunosti jasno kako su Prigožinova smrt i rat koji je izbio između Hemetija i Burhana u aprilu prošle godine uticali na Vagnerove rudarske poslove.

Jedino što je potpuno jasno je da prosečan stanovnik Sudana nema gotovo ništa od zlatnih rezervi svoje zemlje, a sličnu sudbinu doživeli su gotovo svi narodi na čijoj se zemlji našla strana vojska bez obzira odakle dolazi.

Madagaskar

Kompanija povezana sa Vagnerom Midas Resources iz Centralnoafričke Republike ima nekoliko zajedničkih poslova sa kompanijom Kraoma Mining čije je sedište na Madagaskaru. Obe su povezane u zajedničkom rudarskom poslovnom  poduhvatu sa državnom Kraomita Malagasi i Ferrum Mining za koju se tvrdi da je bila u vlasništvu Prigožina, navodi The Grey Zone.

Zajedničko preduzeće je navodno osnovano kao aranžman u kojem Vagner dobija deo mineralnih resursa Madagaskara u zamenu za mešanje u predsedničke izbore u zemlji 2018. godine u korist predsednika Andri Radžolina.

Uoči izbora 2023. godine, pojavile su se nepotvrđene informacije, da su Rusi predsedničkim kandidatima ponudili novac i usluge u zamenu za koncesije na eksploataciju mineralnih sirovina.

Međutim, lokalni novinar je ovog meseca rekao za Daily Maverick da su Rusi prevareni, da nisu dobili dozvole i da su potom otišli ​​kao i 99 odsto stranih investitora u toj zemlji.

Sahel

Zapadne obaveštajne službe pažljivo prate novu rusku destinaciju u Africi - Sahel. 

Vagner, odnosno Afrički korpus preuzima kontrolu u zemljama iz kojih su prethodno istisnute zapadne sile, posebno Francuska, nakon vojnih udara u Maliju, Burkini Faso i Nigeru.

Mali je jedan od najvećih proizvođača zlata u Africi i ima važne rezerve srebra, mangana, dijamanata, litijuma i drugih retkih metala. Vlada Malija verovatno ne može da priušti da plati Vagneru iliti Afričkom korpusu gotovinu za vojnu podršku u borbi protiv islamističkih i separatističkih snaga. U međuvremenu, ruski geolozi su primećeni kako izviđaju zlatne oblasti Malija.

Predsednik Gane Nana Akufob Ado tvrdio je 2022. godine da je vojna hunta Burkine Faso dala Vagneru prava na rudnik zlata u zamenu za podršku u borbi protiv pobunjenika. Ovo, međutim, nije potvrđeno.

Ono što je sasvim sigurno - tihi rat za prevlast u Africi uveliko traje dok je naša pažnja usmerena na druga svetska žarišta.