Putin: Sve što se dešava u vezi s Ukrajinom za Moskvu pitanje života i smrti :: Semberija INFO ::

 

Putin: Sve što se dešava u vezi s Ukrajinom za Moskvu pitanje života i smrti


Sputnjik / RTRS

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je za Rusiju "pitanje života i smrti" sve što se dešava u vezi s Ukrajinom, dok je za Zapad to samo pitanje njihove taktičke pozicije.

Situacija oko Ukrajine je za Zapad pitanje taktičke pozicije, dok je za Rusiju od vitalnog značaja, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin televiziji Rusija 24, komentarišući "istorijski dio" intervjua sa Takerom Karlsonom.

Putin je istakao da je važno da i ruski i slušaoci u inostranstvu shvate koliko je za Rusiju osjetljivo i važno "sve što se dešava na ukrajinskom pravcu".

- Za njih (Zapad) to je poboljšanje taktičke pozicije, a za nas je to sudbina, to je pitanje života i smrti. Želio sam da ljudi koji će ovo slušati (intervju sa Karlsonom) to da shvate. Da li sam uspio u tome ili ne - nije na meni da sudim - naglasio je Putin.

Ruski lider je istakao da je normanska teorija koju je naveo u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu "samo jedna od teorija".

- Koliko znamo, Mihail Lomonosov se držao drugačije tačke gledišta, kritikovao je ovu normansku teoriju - podsjetio je Putin, napominjucći da je, najvjerovatnije, veliki ruski naučnik bio u pravu da je "ruska državnost nastala ranije.

- Čak i ako se držimo normanske teorije, ako su Novgorodci pozvali Rjurika da bude arbitar i spoljni branilac, onda je i Novgorod kao minimum postojao i bio u mogućnosti da ga pozove. Dakle, u stvari, korijeni ruske državnosti su, naravno, mnogo dublje - zaključio je Putin.