Orbanovo "zeleno svjetlo": Švedska preskače posljednju prepreku, uskoro u NATO-u :: Semberija INFO ::

 

Orbanovo "zeleno svjetlo": Švedska preskače posljednju prepreku, uskoro u NATO-u


Foto: Tanjug/AP
Mađarski parlament može da ratifikuje zahtjev Švedske za članstvo u NATO kada se sastane na proljećnom zasjedanju krajem ovoga mjeseca, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban u obraćanju naciji.

"Dobra je vijest da će naš spor sa Švedskom uskoro biti okončan", rekao je Orban, prenio je Rojters.

Orban je naveo da su on i švedski premijer Ulf Kristerson preduzeli korake da se ponovo izgradi povjerenje između dvije zemlje. 

Orban nije rekao koji su to koraci, navodi britanska agencija. 

Očekuje se da će mađarski parlament početi proljećno zasedanje 26. februara. 

Američka ambasada u Budimpešti saopštila je u petak da će dvostranačka delegacija američkog Kongresa posetiti Mađarsku u nedjelju kako bi izvršila pritisak na Budimpeštu da ratifikuje zahtjev Švedske za članstvo u NATO-u kada se mađarski parlament ponovo sastane nakon zimske pauze, saopštila je danas američka ambasada u Budimpešti.

Ambasada je navela da senatori putuju u Mađarsku da bi razmotrili sa mađarskim zvaničnicima "strateška pitanja sa kojima se suočavaju NATO i Mađarska".

"Pristupanje Švedske NATO je pitanje koje direktno utiče na nacionalnu bezbjednost SAD, a takođe i na bezbjednost Alijanse u cjelini'', rekao je američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman ranije ovoga mjeseca.

Mađarska je jedina zemlja članica NATO koja nije ratifikovala švedski zahtjev.

Švedska je podnijela zahtjev za pridruživanje NATO u maju 2022. godine, nakon početka rata u Ukrajini.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je u srijedu da očekuje da Mađarska uskoro odobri zahtjev Švedske za članstvo u NATO.

(Tanjug)