Zaharova: Odgovor Moskve na krađu ruske imovine biće žestok :: Semberija INFO ::

 

Zaharova: Odgovor Moskve na krađu ruske imovine biće žestok


Марија Захарова (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Izvor: Sputnjik / RTRS

Odgovor Moskve na prisvajanje ruske imovine biće žestok, a inicijatori procesa krađe imovine biće tretirani kao lopovi sa svim posljedicama koje iz toga proističu, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Odgovor će biti izuzetno žestok, bez mogućnosti da se vidi gdje se može nešto ublažiti. Biće dat žestok odgovor - naglasila je Zaharova u intervjuu za kanal "Solovjev uživo".

Prema njenim riječima, zapadne zemlje svojim djelovanjem pokušavaju da nadoknade troškove održavanja "krvavog ukrajinskog sukoba i kijevskog režima".

Zaharova je istakla da je u pitanju krađa, "prisvajanje za sebe onoga što vam ne pripada".

- S obzirom da je naša država ovo okvalifikovala kao krađu, odnos će biti kao prema lopovima. Ne kao prema političkim manipulatorima, ne kao zaigralim tehnolozima, već kao prema lopovima. A kako treba postupati sa lopovima? Lopov treba da sjedi u zatvoru, sa svim posljedicama koje proizilaze - primijetila je ona.

Ranije je Savjet EU odobrio odluku o skladištenju profita od ruske imovine za njihovu dalju upotrebu u interesu Ukrajine.

Ambasadori Evropske unije su se 29. januara provizorno složili oko prijedloga Evropske komisije da se prihodi od reinvestiranja zamrznutih sredstava Rusije koriste "za obnovu Ukrajine".

Evropska komisija je u decembru dostavila Savjetu EU na odobrenje direktivu koja, kao prvi korak u procesu konfiskovanja prihoda od reinvestiranja ruske imovine, podrazumeva obavezu da se takav prihod stavi na poseban bankovni račun.

Nakon toga se očekuje da će ovaj novac biti podložan evropskim porezima blizu 100 odsto.

Planirano je da se poreski prihodi direktno prebacuju u budžet EU. Na taj način će se sredstva povlačiti za dalju upotrebu po diskrecionom pravu EK (na primjer, za finansiranje programa podrške Ukrajini).

Ova direktiva za sada ne predviđa konfiskovanje same ruske finansijske imovine.

Trenutno je u EU zamrznuto oko 200 milijardi evra suverenih aktiva Rusije.