Inženjeru 40 godina zatvora zbog najvećeg curenja informacija u istoriji CIA :: Semberija INFO ::

 

Inženjeru 40 godina zatvora zbog najvećeg curenja informacija u istoriji CIA


FOTO: Dennis Brack/EPA
Bivši softverski inženjer američke Centralne obavještajne agencija (CIA) Džošua Šulte, koji je otkrio najviše povjerljivog materijala te agencije u istoriji, osuđen je na 40 godina zatvora.

Šulte (35) je u četvrtak osuđen zbog organizovanja najvećeg curenja povjerljivog materijala u istoriji CIA, a te informacije je otkrio Vikiliksu, objavio je ABC njuz.

Federalni tužioci su naveli da je curenje povjerljivih informacija imalo katastrofalne posljedice po CIA i da u Šulteovom postupku nije bilo altruističkog motiva.

Tužioci tvrde da je to bio čin osvete nadređenima koji su ga premjestili na drugo radno mjesto, ukinuli neke od njegovih IT privilegija i kritikovali ga zbog njegovog ponašanja.

Američki sud je u avgustu uglavnom potvrdio optužnicu protiv Šultea za najveću krađu povjerljivih informacija u istoriji CIA, dok je odbačena optužba za opstrukciju.

Šulte je osuđen u julu 2022. godine po četiri tačke za špijunažu i hakovanje kompjutera i po jednoj tački za davanje lažne izjave agentima Federalnog istražnog biroa (FBI), nakon što je proslijedio povjerljive materijale Vikiliksu.

Vikiliks je u martu 2017. godine počeo da objavljuje materijale koji se odnose na to kako je CIA nadgledala strane vlade, navodne teroriste i druge, kompromitujući njihovu elektroniku i računarske mreže.

CIA je saopštila da je Šulte "direktno ugrozio osoblje, programe i imovinu Agencije i ugrozio nacionalnu bezbjednost SAD".

Šulte je prošlog septembra takođe osuđen za posjedovanje dječje pornografije.

(Glas Srpske)