U Ukrajinu stiže oružje koje bi moglo da promeni tok rata :: Semberija INFO ::

 

U Ukrajinu stiže oružje koje bi moglo da promeni tok rata


Izvor: Politika

Ukrajina bi vrlo kratkom roku mogla da dobije nove dalekometne projektile koje će joj omogućiti da napadne ruske položaje koji se nalaze daleko od prve linije fronta, piše Dejli Mejl.

Modifikovane američke bombe koje proizvode Boing i Sab, a koje se ispaljuju s tla, imaju domet od 160 kilometara i mogu se koristiti u tandemu s američkim balističkim raketama koje imaju domet od 300 kilometara.

Jedan američki zvaničnik koji je upoznat s tim predmetom rekao je da je moguće da su Sjedinjene Američke Države deo GLSDB-ova Ukrajini poslale još u sredu.

Politiko piše da su GLSDB-ovi testirani mesecima, da ih čak ni Amerika nema u svom arsenalu.

Osobe koje s Politikom razgovarale o GLSDB-ovima rekle su da očekuju da će one biti od velike pomoći za Ukrajinu.

GLSDB-ovi će stići u Ukrajinu u trenutku kada ukrajinskoj vojsci treba municije. Evropska unija je objavila da će Ukrajini poslati 500 hiljada jedinica municije za haubice, a ne milion koliko joj je obećala.

Visoki predstavnik EU-a za spoljne poslove Đuzep Borelj insistirao je da će Unija Ukrajini do kraja godine poslati više od milion komada municije. Čeka se, naime, da evropska obrambena industrija još više poveća proizvodnju municije.

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je od drugih članica Evropske unije da jasno kažu kakvu će vojnu pomoć poslati Ukrajini. Francuska, Španija i Italija našle su se na udaru kritika da Ukrajini ne pomažu dovoljno.

Vojna pomoć za Ukrajinu biće jedna od glavnih tema samita članica Evropske unije koji će se održati u četvrtak.