Putin 12. februara u poseti Turskoj :: Semberija INFO ::

 

Putin 12. februara u poseti Turskoj


Izvor: Politika

Vladimir Putin posetiće 12. februara članicu NATO-a Tursku kako bi se sastao sa predsednikom Tajipom Erdoganom, rekao je danas turski zvaničnik.

Jurij Ušakov, savetnik u Kremlju potvrdio je tu informaciju.

Putinova poseta biće prva jednoj članici NATO-a otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Putinova putovanja u inostranstvo su ograničena od prošlog marta kada je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog protiv njega zbog navodnog deportovanja ukrajinske dece u Rusiju, što se smatra ratnim zločinom. Rusija je negirala optužbu i nazvala je skandaloznom, ali je rekla da je u svakom slučaju pravno nevažeća jer Rusija nije članica MKS.

Turska takođe nije članica Rimskog statuta MKS, tako da Putin može da putuje u Tursku bez straha od hapšenja.

Putin je prošlog leta saopštio da planira da se sastane sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom početkom „sledeće godine”.

Turska od početka rata pokušava da održi dobre odnose sa Moskvom, ali i sa Kijevom. Pružila je vojnu podršku Ukrajini i izrazila podršku njenom teritorijalnom integritetu, ali se u principu protivi i sankcijama Rusiji.

Ankara pokušava da ubedi Rusiju da se vrati u takozvanu „Inicijativu za crnomorsko žito” nakon što se Moskva povukla iz nje prošlog jula, okončavši godinu dana zaštićenog izvoza iz ukrajinskih luka zbog rata. Erdogan je rekao da se alternative tom sporazumu nisu pokazale kao dugoročno rešenje.