Hezbolah izveo 13 napada na Izrael u posljednja 24 sata :: Semberija INFO ::

 

Hezbolah izveo 13 napada na Izrael u posljednja 24 sata


Фото - АА

Izvor: Anadolu (H.S.) / BHRT

Pokret Hezbolah u Libanu izveo je 13 napada na izraelske vojne položaje na granici u posljednja 24 sata, raketama iranske proizvodnje i različitim oružjem.

Hezbolah je u posljednja 24 sata objavio različite izjave o napadima koje je izveo s juga Libana na izraelske vojne položaje na graničnoj liniji dugoj 120 kilometara.

U jednom od saopćenja navedeno je da su vojni položaji Birket Rishe, Hadab Jarin, Biranit i Al-Jerdah, koji se nalaze u pograničnom regionu Izraela, pogođeni "raketom Burkan".

U drugoj izjavi koju je Hezbolah dao tokom dana, navodi se da su položaji Biranita, Ramima i Jal al-Alama napadnuti projektilima "Falag-1", a Mitat, Hunin, Et-Tahjat i Es-Smaki navođeni projektilima, a položaji Metule i Zirita napadnuti su "odgovarajućim oružjem".

Hezbolah, koji je u sukobu s Izraelom na jugu Libana, također je objavio da su još dva njegova člana poginula u sukobima u posljednja 24 sata.

"Burkan projektil" i projektil Falag-1" i navođene rakete koje Hezbolah najčešće koristi u napadima na Izrael od 8. oktobra 2023. poznate su kao oružje iranske proizvodnje.

Izraelska vojska objavila je da je izvela napade ratnim avionima na neke od ciljeva Hezbolaha kao odgovor na napade koji dolaze sa libanonske teritorije.

U saopštenju vojske navedeno je da su ratni avioni gađali punktove u gradovima Merkaba, Taybe i Marun el Ras, gdje se nalazi sjedište Hezbolaha, te da je u ostalim napadima gađano jakom artiljerijskom vatrom.

U sukobima između izraelske vojske i Hezbolaha do sada je poginulo 176 pripadnika Hezbolaha, 30 libanonskih civila, 6 izraelskih civila i 10 izraelskih vojnika.