Putin: Tragovi eksploziva nađeni u tijelima stradalih u Prigožinovom avionu :: Semberija INFO ::

 

Putin: Tragovi eksploziva nađeni u tijelima stradalih u Prigožinovom avionu


FOTO: Tanjug/AP/Arhiva
Tragovi eksploziva otkriveni su u ostacima poginulih kada se u avgustu srušio avion sa šefom privatne vojne kompanije Vagner Jevgenijem Prigožinom, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Pitanje vjerovatno visi u vazduhu, šta se desilo sa rukovodstvom vojne kompanije i tako dalje. Načelnik Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin je prije nekoliko dana izvijestio da su fragmenti ručnih bombi pronađeni u tijelima žrtava. Spoljnog uticaja na avion nije bilo, to je utvrđena činjenica", rekao je ruski lider na plenarnom sastanku Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj", prenosi RIA Novosti.

Putin je naveo da je nekoliko hiljada boraca Vagnerove grupe potpisalo ugovore sa Oružanim snagama Rusije.
On je napomenuo da u Rusiji nema privatnih vojnih kompanija, jer, kako je naveo, nema odgovarajuće zakonske regulative.

"Privatna vojna kompanija' je naziv koji su kreirali novinari. U Rusiji nema privatnih vojnih kompanija, jer ne postoji zakon o privatnim vojnim kompanijama. Kod nas ih nema i nije ih bilo", rekao je Putin, dodajući da je iskustvo sa Vagnerom bilo je "nespretno", jer nije bilo zasnovano na zakonu.

Prema njegovim riječima, učešće boraca Vagnerove grupe izazvala je potreba "na bojnom polju".

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je 23. avgusta da se privatni avion "Embraer Legacy" koji je letio iz Moskve za Sankt Peterburg srušio u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti.

Kasnije je Ruski istražni komitet saopštio da je utvrđen identitet svih 10 žrtava pada aviona u Tverskoj oblasti, a među putnicima je bio Jevgenij Prigožin.

Istražni komitet Rusije otvorio je slučaj kršenja pravila bezbjednosti saobraćaja i rada vazdušnog saobraćaja.      

(Nezavisne)