Zaharova: U napadu na Sevastopolj Kijevu pomagali SAD i Britanija :: Semberija INFO ::

 

Zaharova: U napadu na Sevastopolj Kijevu pomagali SAD i Britanija


Фото - РФЕ

MOSKVA/KIJEV - Nastavlja se specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini. Nastavljaju se borbe na više dijelova fronta


Zaharova: U napadu na Sevastopolj Kijevu pomagali SAD i Britanija

Nedavni napad Kijeva na Sevastopolj realizovan je u tijesnoj koordinaciji sa američkim i britanskim stručnjacima, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Na udaru se 22. septembra ponovo našao Sevastopolj i pri tome nema ni najmanje sumnje da je napad ranije isplaniran uz pomoć zapadnih obavještajnih sredstava, satelitske opreme NATO, obavještajnih aviona i da je realizovan u tjesnoj koordinaciji sa američkim i britanskim specijalnim službama“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Kijev: Evropske komponente ugrađene u iranske dronove koje koristi Rusija

Različite komponente evropskih proizvođača ugrađivane su u iranske dronove koje koristi Rusija u napadima na Ukrajinu, navodi se u tajnom dokumentu koji je Kijev poslao svojim zapadnim saveznicima tražeći isporuke raketa dugog dometa za napade na proizvodne lokacije u Rusiji, Iranu i Siriji.

U dokumentu na 47 stranica koji je u avgustu ukrajinska vlada dostavila vladama G7, Kijev tvrdi da je u prethodna tri mjeseca bilo više od 600 ruskih napada bespilotnim letjelicama (UAV) koje sadrže zapadnu tehnologiju, prenosi Gardijan.

Prema izvještaju do kojeg je došao Gardijan, 52 električne komponente koje su proizvele zapadne kompanije pronađene su u dronu "šahed-131" i 57 komponenti u modelu "šahed-136", koji ima domet leta od 2.000 kilometara i brzinu krstarenja od 180 kilometara na sat.

Pet evropskih kompanija, uključujući poljsku podružnicu jedne britanske multinacionalne kompanije, imenovane su kao originalni proizvođači identifikovanih komponenti.

"Među proizvođačima su kompanije sa sjedištem u zemljama koalicije koja je Rusiji uvela sankcije: SAD, Švajcarska, Holandija, Nemačka, Kanada, Japan i Poljska", navodi se u dokumentu.

Saldo: Svi koji su u parlamentu Kanade aplaudirali ukrajinskom nacisti da daju ostavke

Gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo pozvao je sve koji su u parlamentu Kanade aplaudirali ukrajinskom nacisti i veteranu SS divizije Jaroslavu Hunki da daju ostavke.

„Evo, premijer Kanade, Džastin Trudo, sakrio se od odgovornosti iza leđa predsjednika Donjeg doma parlamenta Entonija Rote. On bi takođe trebalo da podnese ostavku, kao i svi, koji su aplaudirali u sali parlamenta. Posebno njegova zamjenica Kristi Friland, koja je nasljednica banderovaca i na čiju inicijativu je zapravo i organizovan ovaj nacistički cirkus. Još bolje bi bilo da im bude suđeno zbog toga“, napisao je Saldo na svom Telegram kanalu.

Ruske sange uništile haubicu M777 američke proizvodnje i minobacač kalibra 120 milimetara

Pripadnici grupe „Dnjepar“ uništili su na hersonskom dijelu fronta ukrajinsku haubicu M777 američke proizvodnje i minobacač kalibra 120 milimetara, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Američki Senat predložio da usaglasi izdvajanje sredstava za Ukrajinu u umanjenom obimu

Američki Senat predložio je da usaglasi izdvajanje sredstava za Ukrajinu u umanjenom obimu, u iznosu od 4,5 milijardi dolara preko Pentagona i 1,65 milijardi dolara preko Stejt departmenta do 17. novembra, proizlazi iz nacrta privremenog budžeta koji je objavio portak „Pančboul“.

U slučaju da se usvoji kompletan budžet ovaj prijedlog bi prestao da funkcioniše.

Podsjetimo, prethodno je gotovo 30 kongresmena republikanaca u pismu, čiju je kopiju dobio „Vol strit džurnal“, obavjestilo Belu kuću da odbijaju zahtjev za izdvajanje 24 milijarde dolara za potrebe Kijeva.

Krajem avgusta Bijela kuća tražila je od Kongresa sredstva koja bi pokrila potrebe federalne Vlade u toku usaglašavanja kompletnog budžeta za 2024. finansijsku godinu.

Grupa ukrajinskih boraca u pravcu Svatovo-Kremena predala se ruskim snagama

Grupa ukrajinskih boraca u pravcu Svatovo-Kremena predala se ruskim snagama. Oni su se prethodno oglasili preko specijalnog otvorenog radio kanala. Predali su i sanduke sa municijom, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Ruski PVO uspješno uništio više od 200 ciljeva na krasnolimanskom dijelu fronta

Pripadnici PVO jedinice su primjenom sistema „tor M1“ do sada uspješno uništile više od 200 ciljeva na krasnolimanskom dijelu fronta. Oni su na tom dijelu fronta osam mjeseci.

Jedinice grupe „Jug“ uspješno su odbacile ukrajinske vojnike sa više položaja na južnodonjeckom pravcu. Ruske snage izvele su uspješan juriš a prije toga je delovala artiljerija.

Rogov: Prva linija odbrane u Zaporoškoj oblasti nesavladiva  za ukrajinske snage

Prva linija odbrane u Zaporoškoj oblasti nesavladiva je za ukrajinske snage bez obzira na njihove stalne pokušaje da je probiju, pri čemu trpe katastrofalne gubitke, rekao je lider pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Kako je naveo, protivnik je juče pokušao da izvede novi napad, paleći minska polja, ali ruske jedinice su spriječile u tome primjenjujući protivtenkovski raketni sistem „kornet“ i rakete „grad“, rekao je za Sputnjik jedan od boraca dobrovoljačkog odreda „Bars“ koji je do brigade „Carski vukovi“.

U Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajini objavljena je vazdušna opasnost.

Ruska artiljerija spriječila je rotaciju ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu kod mjesta Sinkovka, rekao je načelnik pres centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.


​Agencije / Glas Srpske