Vlasti Donjecka: Ukrajinske snage koristile kasetne bombe :: Semberija INFO ::

 

Vlasti Donjecka: Ukrajinske snage koristile kasetne bombe


Rat u Ukrajini ušao je u 529. dan. U Džedi se održava drugi dan mirovnog samita o Ukrajini na kome prisustvuju predstavnici iz oko 40 zemalja. Na sastanku nije prisutan predstavnik Rusije, ali je Kremlj saopštio da će pomno pratiti tok ovih razgovora. Nakon što je ruski tanker "Sig" oštećen u napadu pomorskog drona na ulazu u Kerčki moreuz, Moskva je poručila da "teroristički napad Kijeva na civilni brod u Kerčkom moreuzu neće ostati bez odgovora".
 

 Dva drona oborena iznad ruske Brjanske oblasti

Ruski PVO sistem uništio je dve vazduhoplovne letelice iznad Karačevskog okruga u Brjanskoj oblasti, izjavio je Aleksandar Bogomaz, načelnik ruskog regiona koji se graniči sa Ukrajinom.

Nije bilo štete i žrtava“, naveo je Bogomaz na svom Telegram kanalu.

Rojters podseća da Kijev retko javno preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini.

Ruske vlasti kažu da je oblast Brjanska, koja se graniči i sa Ukrajinom i sa Belorusijom, doživela višestruke napade ukrajinskih snaga i proukrajinskih diverzantskih grupa od početka rata

 

Kijev: Masovni vazdušni napad Moskve, upotrebljene desetine raketa i dronova

Rusija je tokom noći pokrenula višetalasni napad na Ukrajinu, upotrebivši 70 sredstava za vazdušni napad, uključujući krstareće i hipersonične rakete i bespilotne letelice iranske proizvodnje, saopštile su kijevske vazduhoplovne snage.

Vazduhoplovstvo, koje se slavi na praznik, saopštilo je na kanalu za razmenu poruka Telegram da je ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila 30 od 40 krstarećih raketa i svih 27 dronova šahed koje je Rusija lansirala preko noći.

Takođe je rečeno da je Rusija lansirala tri hipersonične rakete "kinžal".

Portparol Vazduhoplovstva Jurij Ihnjat rekao je nacionalnoj ukrajinskoj televiziji da je jedna od ključnih meta ruskog noćnog napada bila Hmeljnicka oblast.

 

Zelenski: Napad na Harkovsku oblast, ima mrtvih i ranjenih

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da su ruske snage sinoć navođenom avio-bombom pogodile centar za transfuziju krvi u Harkovskoj oblasti i da ima poginulih i ranjenih.

"Ruska vođena avio-bomba na centar za transfuziju krvi u Ukrajini. Sinoć naselje Kupjansk u oblasti Harkov. Ima mrtvih i ranjenih. Moje saučešće", napisao je Zelenski na Telegramu.

Naveo je da spasioci gase požar do koga je došlo posle napada, prenosi Interfaks Ukrajina.

Vazduhoplovstvo oružanih snaga Ukrajine je saopštilo da je Rusija treći put za dan izvela veliki raketni napad na Ukrajinu, koristeći krstareće rakete Kh-101/Kh-555.

Upozorenje za raketni napad izdato je za niz oblasti u Ukrajini, uključujući Sumsku, Harkovsku, Hmeljničku, Čenigovsku i Kijevsku oblast, javlja Unian.


GS / Agencije