Rusija i Ukrajina nastavili rat dronovima :: Semberija INFO ::

 

Rusija i Ukrajina nastavili rat dronovima


MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 526 dana. Iznos direktne štete pričinjene infrastrukturi Ukrajine procjenjuje se na 150,5 milijardi dolara, od čega se 55,9 milijardi dolara odnosi na stambeni fond, saopštila je Kijevska škola ekonomije (KSE institut).

Rusija: Oboreni dronovi iznad Kaluške oblasti

PVO sistemi na jugozapadu Kaluške oblasti uništili još jednu bespilotnu letelicu

PVO sistemi na jugozapadu Kaluške oblasti otkrili su i uništili još jednu bespilotnu letelicu, saopštio je gubernator oblasti Vladislav Šapša na svom Telegramu.

On je dodao da nema posljedica po ljude i infrastrukturu.

Ruske snage uništile su tri ukrajinske jurišne brigade koji su se spremale za ofanzivna dejstva kod Male Tokmačke i Novopokrovke u Zaporoškoj oblasti, saopštio je v.d. gubernatora oblasti Evgenije Balicki.

Danilov: Nema rokova ni rasporeda tvrdi da za ukrajinsku kontraofanzivu 

Sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da za ukrajinsku kontraofanzivu nema rokova ni rasporeda.

„Niko ne može da nam postavlja rokove, osim nas samih, to je prvo... Drugo, nema nikakvog rasporeda (ofanzive). Imamo sistem NATO-a... i komandant odlučuje kako će da djeluje u nekom pravcu, uzimajući u obzir postavljene zadatke", rekao je Danilov, prenosi ukrajinska televizija „TSN".

Danilov je, takođe, ukazao na ogroman broj mina.

„Ako je ranije postojala nada da se to može uraditi (prevazići rastojanje) zahvaljujući tehnici koju su obezbjedili partneri, danas se mnogo deonica... savladava pješice", objasnio je on.

Ukrajina: Oboreno 15 ruskih dronova u Kijevu

Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da su ukrajinske snage u Kijevu tokom noći oborile 15 ruskih dronova. 

"Zabilježeno je ukupno 15 lansiranja. Sve neprijateljske bespilotne letjelice su uništene", navedeno je u saopštenju ukrajinskog vazduhoplovstva.

Napad na Krimski most

Danilov je potvrdio da je Služba bezbjednosti Ukrajine učestvovala ne samo u prvom, već i u drugom napadu na Krimski most 17. jula.

„Naša vojska dovodi u pitanje nepovredivost mnogih objekata koji su u Rusiji smatrani 100 odsto zaštićenim. To je i Krimski most, o kome su direktno govorili predstavnici Službe bezbjednosti koji su učestvovali u prvom i drugom slučaju", rekao je Danilov.

Danilov je takođe potvrdio da Ukrajina ne može da koristi zapadno oružje za napade na Rusiju, ali je naveo da se to ne odnosi na oružje koje proizvodi ukrajinski vojno-industrijski kompleks. 

Prema njegovim riječima, Kijev je u tome postigao „određena dostignuća". U tom kontekstu, on je pomenuo izveštaj „Si-En-Ena" o ukrajinskoj proizvodnji morskih dronova.

Ruske snage grupe „Dnjepar" uništile raketni sistem njemačke proizvodnje „iris T"

Ruske snage grupe „Dnjepar" uništile su raketni sistem njemačke proizvodnje „iris T" kod naselja Nadeždovka u Hersonskoj oblasti, saopštili su u hitnim službama regiona.

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke kod mjesta Kleščejevka nedaleko do Artjomovska, saopštio je potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.

Ranije je objavljeno da ukrajinske snage pokušavaju da probiju rusku odbranu i zauzmu ovo mjesto.

Velika Britanija: Ukrajinska kontraofanziva sporo napreduje zbog korova i šiblja

Britansko ministarstvo odbrane ocijenilo je danas da su biljke koje su izrasle na bojnom polju vjerovatno jedan od faktora koji doprinosi sporom napretku ukrajinske kontraofanzive.

Rusija dodala Norvešku na listu neprijateljskih zemalja

Vlada Ruske Federacije uvrstila je danas Norvešku na listu država koje vrše neprijateljske radnje protiv ruskih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Ovom odlukom Norveškoj je određeno ograničenje od 27 ljudi koje može da zaposli u svojim diplomatskim predstavništvima na teritoriji Rusije, navodi se saopštenju ruske vlade.

U maju 2021. godine, ograničenja su uvedena za diplomatska predstavništva SAD i Češke, a u julu 2022. godine za diplomatska predstavništva Grčke, Danske, Slovenije, Hrvatske i Slovačke.

-Lista koju je vlada odobrila nije konačna i, imajući u vidu tekuće neprijateljske akcije stranih država usmjerene protiv ruskih misija u inostranstvu, može biti proširena - navodi se u saopštenju.

Antonov: SAD žele da dobiju informacije o razvoju ruskog strateškog arsenala

Ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov izjavio je danas da je cilj Vašingtona da dobije informacije o razvoju ruskog strateškog arsenala.

Ukupna ratna šteta na infrastrukturi Ukrajine premašuje 150 milijardi dolara

Iznos direktne štete pričinjene infrastrukturi Ukrajine usljed invazije Rusije u punom obimu procjenjuje se na 150,5 milijardi dolara, od čega se 55,9 milijardi dolara odnosi na stambeni fond, saopštila je Kijevska škola ekonomije (KSE institut).

-Od juna 2023. godine, ukupan iznos direktne dokumentovane štete koja je nanijeta infrastrukturi Ukrajine usljed invazije Rusije u punom obimu procjenjuje se na 150,5 milijardi dolara (po cijeni zamjene) - navodi se u izveštaju KSE, prenosi Ukrinform.

Prema proračunima istraživača, najveći udio u ukupnom iznosu gubitaka ima stambeni fond, 55,9 milijardi dolara, uzimajući u obzir gubitke od oko milijardu dolara od poplava i uništavanja stambenih zgrada usljed eksplozije na brani HE Kahovka.

Prema preliminarnim izvještajima regionalnih vojnih uprava, u junu 2023. godine, ukupan broj stambenih objekata uništenih ili oštećenih usljed neprijateljstava iznosi oko 167.200, od čega je 147.800 privatnih domaćinstava, 19.100 stambenih blokova i 350 studentskih domova.

Sektor infrastrukture (saobraćaj, željeznička infrastruktura, upravljanje putevima, vazduhoplovna industrija i lučka industrija) je na drugom mjestu u pogledu nastalih gubitaka (36,6 milijardi dolara).

Gubici poslovne imovine procijenjeni su na 11,4 milijarde dolara. Ističe se da je najmanje 426 velikih i srednjih privatnih preduzeća i državnih preduzeća oštećeno ili uništeno od početka rata, ali da bi broj uništenih preduzeća mogao biti znatno veći, jer trenutno nema podataka o objektima koji se nalaze na privremeno okupiranim teritorijama.

Ukupno je oštećeno skoro 3.400 obrazovnih ustanova, pri čemu je prouzrokovana šteta od  9,7 milijardi dolara.

Infrastrukturi ukrajinske energetske industrije nanijeto je 8,8 milijardi dolara gubitaka, od čega su 638 miliona dolara direktni gubici od eksplozije HE Kahovka. Još 8,7 milijardi dolara su direktni gubici za poljoprivredni sektor.

Ukupan iznos štete od razaranja i oštećenja ustanova socijalne zaštite, istraživanja i zdravstvene zaštite, kao i kulturnih, sportskih i administrativnih zgrada iznosi oko 5,9 milijardi dolara.

Kako je ranije saopšteno, Ministarstvo ekonomije procijenilo je direktnu štetu nanijetu Ukrajini zbog eksplozije HE Kahovka na skoro dvije milijarde dolara, podjseća ukrajinska agencija.

Zelenski: Rusija želi "globalnu katastrofu" i kolaps tržišta hrane

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruski napadi na lučku infrastrukturu pokazali da Moskva namjerava da stvori "globalnu katastrofu" sa krizom na tržištu hrane.

- Za rusku državu ovo nije samo borba protiv naše slobode i naše zemlje - rekao je Zelenski u sinoćnjem video-obraćanju, prenosi Rojters.

Dodao je da Moskva vodi borbu za "globalnu katastrofu".

-U svom ludilu, potreban im je kolaps svjetskog tržišta hrane, kriza cijena i poremećaji u snabdijevanju -  poručio je predsjednik Ukrajine.

Borel: Rusija pokušava da stvori "nove zavisnosti" jeftinim žitom

Evropska unija je upozorila zemlje u razvoju da Rusija nudi jeftino žito "kako bi stvorila nove zavisnosti, pogoršavajući ekonomsku ranjivost i globalnu nesigurnost hrane", navodi se u pismu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozepa Borela u koje je Rojters imao uvid.

Brazilski zvaničnik: Još nije vrijeme za konkretne prijedloge o ukrajinskom rješenju

Brazil ulaže napore da stvori uslove za mirno rješenje sukoba u Ukrajini, ali još nije sazrelo vijreme za konkretne prijedloge, rekao je za TASS specijalni savjetnik Brazila za spoljnu politiku Selso Amorim.

-Brazil želi da pokrene maksimalno širok dijalog. Vidimo sve veće interesovanje za ovo. Što se tiče konkretnih prijedloga, njih treba unaprijediti kada se stvore realni uslovi za razgovore. Za sada radimo na stvaranju povoljne atmosfere -  rekao je on.

Prema riječima bivšeg brazilskog ministra spoljnih poslova i odbrane, ova tema će biti na dnevnom redu brazilsko-ruskih kontakata na marginama predstojećeg samita BRIKS-a u Johanesburgu krajem avgusta.

On nije isključio mogućnost više posjeta Moskvi i Kijevu radi konsultacija, ako predsjednik Brazila tako naloži.

-Na njemu je da odluči -  dodao je Amorim.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je u srijedu da zemlje koje učestvuju u pregovorima o Ukrajini treba da potraže zajednički imenitelj, kao i da Savjet bezbjednosti UN treba da postane platforma za razgovor o situaciji u toj zemlji, uključujući i teritorijalno pitanje.

Brazilski predsjednik naveo je da je već razgovarano o ovom pitanju sa šefovima raznih zemalja, poput Indije, Kine, latinoameričkih i afričkih država.

On je dodao da je njegov savjetnik za spoljnu politiku već posjetio Rusiju, Ukrajinu i Dansku, a učestvovaće i u razgovorima u Saudijskoj Arabiji.


Agencije / Glas Srpske