Antonov: Vašington želi podatke o ruskom strateškom arsenalu :: Semberija INFO ::

 

Antonov: Vašington želi podatke o ruskom strateškom arsenalu


Pozivi Vašingtona na razgovore o pitanjima sporazuma Novi START o strateškom naoružanju odvojeno od opšte geopolitičke situacije su uvredljivi, pošto SAD žele da dođu do podataka o strateškom arsenalu Rusije, izjavio je ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov.

On je komentarisao izvještaj Stejt departmenta o tome zašto je sprovođenje Novog START-a u interesu državne bezbjednosti SAD.

- Vašington odavno krši odredbe i duh Sporazuma. Ne samo da su odustali od principa predgovora Novom START-u, već su prekršili i centralna ograničenja Sporazuma kojim se ograničava broj strateškog oružja. Amerika je protivzakonito uklonila iz sporazuma oko stotinu vrsta strateškog ofanzivnog naoružanja, a česti zahtjevi Rusije da se riješi taj problem se ignorišu - naveo je Antonov, čije je komentare objavila ruska Ambasada u Vašingtonu na Telegramu.

Prema njegovim riječima, još važniji faktor koji je doveo do trenutne krize u vezi sa Sporazumom jeste hibridni rat koji administracija u Vašingtonu vodi protiv Rusije, sa ciljem nanošenja strateškog poraza Moskvi.

- Stvarni cilj SAD jeste da dobiju pristup bazama ruskog nuklearnog naoružanja, kako bi dobile informacije o razvijanju našeg strateškog arsenala. Ovaj izvještaj, kao i svi raniji dokumenti Stejt departmenta o Novom START-u i kontroli naoružanja, je obična galama u prazno - poručio je Antonov.


Agencije / RTRS