Peskov: Nemoguć povratak u sporazum izvozu žitarica :: Semberija INFO ::

 

Peskov: Nemoguć povratak u sporazum izvozu žitarica


Фото - Спутњик / Танјуг / АП
Kremlj je saopštio da je nije moguć povratak Moskve u sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru pošto nisu ispunjeni uslovi koje je Rusija navela.

- Nažalost, trenutno je nemoguć povratak u sporazum, pošto nije ni sprovođen - naglasio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je podsjetio da je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio jasan stav da je Rusija spremna da se odmah vrati u sporazum čim bude sproveden.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je juče Rusiju da se vrati u sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka u Ukrajini u skladu sa prijedlogom koji je ranije iznio Putinu.

Rusija je istupila iz sporazuma prije sedam dana, navodeći da nisu ispunjeni zahtjevi da se poboljša stanje sa njihovim izvozom hrane i đubriva te da nisu dovoljne količine ukrajinskog žita stigle do najsiromašnijih država.

Guteres je poslao pismo Putinu 11. jula i predložio je Rusiji da produži sporazum uz dnevno ograničenje od četiri broda da uđu u Ukrajinu i isto toliko da izađe, a zauzvrat bi ogranak ruske "Poljoprivredne banke" - "Roselhozbanka" ponovo bila uključena u globalni sistem plaćanja SVIFT.

Jedan od ključnih zahtjeva Moskve bilo je ponovno povezivanje "Roselhozbanke" u sistem SVIFT. EU je ovu banku isključila iz sistema prošle godine.


Agencije / RTRS