Napad ajkule "ugriz" i za egipatski turizam: Plaše li se turisti ljetovanja na Crvenom moru :: Semberija INFO ::

 

Napad ajkule "ugriz" i za egipatski turizam: Plaše li se turisti ljetovanja na Crvenom moru


Foto: Pixabay
Za razliku od terorizma i pandemija, napadi ajkula u Crvenom moru su relativno česti.

Prošlonedjeljni smrtonosni napad na ruskog turistu, primorao je egipatske vlasti da se pozabave stalnom prijetnjom koju predstavlja 49 različitih vrsta morskih ajkula.

Štaviše, smatra se da broj ajkula koje se doseljavaju u Crveno more raste, zbog migracija iz Indijskog okeana izazvanih ljudskim aktivnostima i promjenom klime, što čini kontakt sa ljudima sve vjerovatnijim.

Nakon što je tigar ajkula usmrtila ruskog turistu na samo 30 metara od plaže poznatog hotela u Hurgadi, na snazi je bila trodnevna zabrana kupanja.

Premda je ovo prvi zabilježen slučaj ove godine, ovakve vijesti, a ponajviše snimci dovoljni su da među dijelom turista zavlada strah.

Oko hiljadu srpskih turista u Hurgadi

Kako je Hurgada jedno od omiljenih ljetovališta za srpske turiste, mnogi od njih nalazili su se u najpopularnijem egipatskom ljetovalištu tokom trodnevne zabrane kupanja.

Nakon vijesti o napadu ajkule manji dio naših građana želio je da otkaže aranžmane za Egipat koji bi trebalo da se realizuju u bliskoj budućnosti. Ali, to pak, nije razlog za otkaz i povraćaj novca, kaže u razgovoru za Euronews Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

"Strah od napada ajkule ne možemo da prihvatimo kao razlog za povraćaj novca, jer ga ne prihvataju ni lokalni hotelijeri, a ni avio-prevoznici. Ajkule žive u moru i to je stvar nesrećnih okolnosti", kaže on i dodaje da je u Egiptu najvažnije pridržavati se pravila.

Uprkos tome što je u danima nakon napada ajkule manji dio srpskih turista želio je da odloži ili u potpunosti otkaže svoje ljetovanje u Hurgadi, Seničić kaže da nema razloga za uzbunu.

"Trenutno je tamo situacija potpuno u redu. Svi ti hoteli imaju velike bazene. I dok su plaže bile zatvorene prošle nedelje, mnogi su se kupali u bazenima", ističe Seničić.

Sezona u Egiptu krenula je još u aprilu, a ni ovaj nemili događaj nije uticao na standardno interesovanje naših turista u ovom periodu godine.

"Imamo polaske i u julu i avgustu kada je najtoplije, a najljepši period je svakako u septembru i oktobru", dodaje on.

Ove godine nije zanemarljivo ni poskupljenje koje među aranžmanima na bazi all inclusive usluge bilježi upravo Egipat.

Cijene su još prošle godine bile više i do 15 odsto, a ove godine poskupljenje ide do čak dvadeset.

Primjera radi, sedmodnevni aranžman u posljednjoj nedjelji septembra, u istom hotelu koji je 2020. godine koštao 467 evra, 2021. 660 evra, ove je čak 890 evra.

Ljetovanje na Crvenom moru drugačije od Sredozemlja

Kako se Egipat nalazi na drugom kontinentu i pošto je Crveno more ipak dio Indijskog okeana, ne treba potcjenjivati prirodu i uvijek treba imati na umu da smo mi u moru samo gosti.

Ljetovanje u Egiptu se umnogome razlikuje od Turske i Grčke. Crveno more je dom grebenskih, crnih, bijelih, tigar i bik ajkula, kao i okeanske bjeloperke. Zbog toga su u Egiptu na snazi posebna pravila što za lokalce, što za turiste.

Ala Akel, predsjednik Upravnog odbora Komore hotelijera rekao je za Arab News da je još krajem prošle godine izdato cirkularno pismo Guvernatu Crvenog mora.

Ono predviđa poštovanje bezbjednosnih procedura i kontrola koje su opšte prihvaćene i izdate od strane nadležnih organa u vezi sa aktivnostima ronjenja i snorklinga.

Akel je istakao jasna uputstva za osiguranje bezbjednosti turista što uključuje izbjegavanje područja gdje se nalaze ajkule. Pored toga, vlastima se savjetovalo postavljanje znakova upozorenja za turiste da ne bacaju otpad ili ostatke hrane u vodu, kao i da se obezbijedi oprema za prvu pomoć na svim hotelskim plažama.

Ruski turoperator Tez Tour, koji je specijalizovan za putovanja u Egipat, navodi da su mreže za ajkule dostupne u nekim, ali ne u svim hotelima u Hurgadi, pa je i to jedna od stavki na kojima bi trebalo poraditi.

U moru možete boraviti do 18 časova

U Egiptu postoji zakon po kojem niko od kupača ne smije ostati u vodi nakon 18 časova u julu i avgustu, odnosno od 17:30 u septembru, oktobru i novembru. Iako ovo zvuči neobično, ni na koji način neće uticati na ljetovanje.

Naime, Egipat se nalazi u našoj vremenskoj zoni, pa tako u 17 časova sunce već uveliko zalazi, a od 17:30 pada mrak kada se i završava smjena dežurnih spasilaca na plaži. Kraj plažnog dana označava pištaljka spasioca koji 10 minuta ranije obavještava sve kupače da izađu iz vode.

Plivanje iza bova na sopstvenu odgovornost

Spasioci su prisutni na svim plažama u Egiptu, posebno onim hotelskim, ali ukoliko se odlučite da plivate iza bova u potrazi za koralima (posebno u Soma beju), hotelsko osoblje će vam, po izlasku iz vode, uručiti da potpišete dokument u kojem potpisujete da to radite na sopstvenu odgovornost.

Dok neki spasioci "zažmure" na plivanje iza bova, drugi hoteli su vrlo revnosni u poštovanju ovog pravila.

Ronjenje dozvoljeno do 30 metara dubine

U Egiptu je zakonom zabranjeno plivanje ispod 40 metara dubine. Samo profesionalni ronioci imaju tu privilegiju, dok oni koji se turistički oprobaju u ovoj disciplini mogu plivati samo od 30 metara dubine, uz instruktora i to je pravilo koje važi za svaki ronilački centar. Prilikom ronjenja bez vodiča obavezno je imati sigurnosnu bovu.

Serija incidenata na Crvenom moru

Prošlonedjeljni napad, iako tragičan, nije izolovan incident na Crvenom moru.

U 2010. godini, u pet dana dogodila se serija napada ajkula, neobično blizu obale turističkog žarišta Šarm el-Šeika, koji su rezultatirali smrću jednog Nijemca i ranjavanjem još četvoro stranih turista. To je dovelo do značajnog pada broja turista.

Još jednog njemačkog turistu je 2015. godine ubila ajkula na plaži na Crvenom moru, dok je 2018. na sličan način smrtno stradao češki turista.

U Hurgadi su se 2022. godine dogodila dva fatalna napada u razmaku od nekoliko dana - na dvije turistkinje iz Austrije i Rumunije.

Sudeći prema izvještajima lokalnih medija, ni egipatski državljani, posebno ribari nisu imuni na napade ajkula.

Međtuim, to nije jedini izazov za ionako ranjivu turističku industriju Egipta. Samo nekoliko dana nakon smrti ruskog turiste, troje britanskih turista poginulo je u požaru na čamcu koji ih je vodio na fakultativni izlet na ronjenje, nedaleko od mjesta Marsa Alam u nedjelju ujutru.

Učestali incidenti stoga postavljaju pitanje o bezbjednosti egipatskih voda uprkos tome što je turistički sektor u ovoj zemlji doživio stabilan rast i zabilježeio najbolje rezultate 2019. godine.

(Nezavisne)