Amerika tajno rasporedila oko 150 nuklearnih bojevih glava u pet evropskih zemalja :: Semberija INFO ::

 

Amerika tajno rasporedila oko 150 nuklearnih bojevih glava u pet evropskih zemalja


SAD su rasporedile oko 150 komada nuklearnog oružja u vazdušne baze u Evropi bez ikakvog zvaničnog saopštenja, izjavila je Ališa Sanders-Zakre, koordinatorka politike i istraživanja za Međunarodnu kampanju za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN).

Kako je navela, ova municija se nalazi u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj i Italiji.

„Prema nezavisnim ekspertima, oko 150 bojevih glava je raspoređeno u američkim vazdušnim bazama u ovim zemljama", kazala je Sanders-Zakre na brifingu, prenosi RT.

Ona je naglasila da je ICAN izuzetno zabrinut zbog raspoređivanja ove vrste oružja u bilo kojoj evropskoj zemlji i podsetila na kubansku raketnu krizu.

„Takve akcije su potencijalni okidač koji povećava rizik od nuklearnog rata. Evropske zemlje koje pozivaju ceo svet na transparentnost u vezi sa nuklearnim oružjem su otvoreno licemerne", poručila je ona.

Prema njenima rečima, veoma je važno da se pogledaju svi "instrumenti koje imaju kako bi se poboljšala ova transparentnost i da se postave pitanja: šta su ove bombe i gde se nalaze?".

Međunarodna kampanja za likvidaciju nuklearnog oružja (ICAN) je međunarodna organizacija osnovana 2007. godine, čija je svrha promovisanje usvajanja i implementacije Ugovora o zabrani nuklearnog oružja. Organizacija je 2017. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

U martu je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da su se Moskva i Minsk dogovorili o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji. Kako je Putin naveo, razlog za takav korak bila je izjava Velike Britanije o snabdevanju Ukrajine municijom sa osiromašenim uranijumom.


Politika