Rusija: Odbijena ukrajinska ofanziva u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti :: Semberija INFO ::

 

Rusija: Odbijena ukrajinska ofanziva u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti


Фото - Риа новости
MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 474 dana. Nakon početnog, skromnog uspjeha ukrajinske kontraofanzive i manjeg napredovanja kroz linije odbrane ruskih oružanih snaga raspoređenih na linijama fronta, vrhovna komanda ukrajinske vojske saopštila je danas da su ukrajinske snage angažovane u teškim borbama na žarišnim tačkama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je počela istraga Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o rušenju brane na Dnjepru.

Kijev tvrdi da su ruske snage raznijele još jednu branu

Portparol ukrajinske vojske Valerij Šeršen tvrdi da su ruske snage raznijele branu u blizini sela Novodarivka, što je dovelo do poplava na obe obale reke Mokri Jali u oblasti Donjecka.

Šeršen je rekao da je cilj Rusije bio da se "uspori kontraofanziva Ukrajine", ali da u tome nije uspjela.

Gardijan nije mogao nezavisno da provjeri ukrajinske tvrdnje.

Rusija: Odbijena ukrajinska ofanziva u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je odbilo pokušaje ofanzive ukrajinskih snaga u regionu Donjecka i Zaporožja.

Ukrajina je prethodno navela da su njene trupe oslobodile četvrto selo od ruskih snaga u grupi naselja na jugoistoku zemlje.

Rojters nije mogao odmah da proveri izveštaje sa ratišta.

Više od šest hiljada stanovnika Šebekinskog okruga u mjestima za privremeni smještaj

Više od šest hiljada stanovnika Šebekinskog okruga Belgorodske oblasti, koji su morali da napuste svoje domove zbog ukrajinskih granatiranja ovih područja, nalazi se u mjestima za privremeni smještaj u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Putin: Oružane snage Ukrajine izvode napade direktno na stambena naselja i humanitarne objekte 

Oružane snage Ukrajine izvode napade direktno na stambena naselja i humanitarne objekte, iako sa vojnog stanovišta to nema smisla, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Zašto neprijatelj gađa stambena naselja? Nema nikakve logike. Zašto, koji je smisao? I očigledno humanitarne objekte – to je nevjerovatno. Nema nikakvog ni vojnog smisla“, primjetio je šef države tokom razgovor sa dobitnicima državnih nagrada koje su u ponedeljak uručene u Kremlju.

Ruska vojska izvela kontranapad u području Vremevskog vistupa

Ruska vojska izvela je kontranapad u području Vremevskog vistupa, u zaporoškom pravcu, rekao je Vladimir Rogov, predsjednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ radiju Komsomoljska pravda.

„127. divizija ide u boj, ide napred. Istovremeno, veliku podrušku im pružaju Vazdušno-kosmičke snage Rusije. Aktivna je u pravcu Neskučni, potiskuju neprijatelja iz Makarovke“, rekao je on.

Rogov je napomenuo da raketna i topovska artiljerija gađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije izvele su napad raketama morskog baziranja na beze ukrajinskih rezervi. Cilj je postignut;

- Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR;

- U DNR je pogođeno ljudstvo i oprema četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Sistemi PVO Rusije presreli su raketu Točka-U i uništili 8 dronova Oružanih snaga Ukrajine za jedan dan;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu dostigli su 250 vojnika;

- Ruske oružane snage su za dan u krasnolimanskom pravcu uništile više od 55 ukrajinskih vojnika, samohodne topove „Akacija“ i „Gvozdika“ i haubicu D-30;

- Na zaporoškom pravcu udarima avijacije i artiljerijske pogođene su jedinice 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage RF su odbile dva napada jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Pervomajskog i na severu Marinke u DNR;

- U pravcu Donjecka likvidirano je oko 140 ukrajinskih vojnika;

- Kijev je izgubio oko 250 ukrajinskih vojnika i pet tenkova u donjeckom i zaparoškom pravcu;

- Radarska stanica protivvazdušnog raketnog sistema S-300 uništena je u blizini sela Gaj, Dnjepropetrovske oblasti;

- Skladište municije 60. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine uništeno je kod sela Gluboko, Harkovska oblast.

Predsjednici sedam afričkih država mogli bi posjetiti Ukrajinu i Rusiju

Delegacija koju čine predsjednici sedam afričkih država mogla bi posjetiti Ukrajinu i Rusiju ove nedelje radi razgovora o mirovnoj inicijativi, javljaju ruski mediji.

Kako se navode, oni bi prvo mogli da posjete Ukrajinu, a zatim Rusiju.

Pelegrini: Skladišta oružja širom Evrope prazna

Skladišta oružja širom Evrope su prazna i biće potrebno 5-10 godina da se napune, saopštio je bivši premijer Slovačke i lider partije „Glas – socijalna demokratija” Peter Pelegrini, prenosi portal Pravda.

"Skladišta (sa oružjem) širom Evrope su ispražnjena, sve vojske će popunjavati zalihe. To je posao za 5-10 godina", rekao je političar. Prema njegovim rečima, zbog nedostatka resursa više neće moći da pruža značajnija vojna pomoć Ukrajini.

U međuvremenu, sukob u Ukrajini, prema Pelegrinijevim riječima, otvorio je nove izglede za odbrambenu industriju u Slovačkoj.
„Rat u Ukrajini je prilika za slovačke proizvođače oružja“, istakao je on.

„Danas se municija za Ukrajinu kupuje preko sistema za centralizovane evropske nabavke, a ako je ne proizvodimo u Slovačkoj, obezbjeđujući zemlji prihode i radna mesta, onda će se proizvoditi u susjednoj zemlji“, rekao je slovački političar.

Ambasada Ukrajine: Velika humanitarna katastrofa u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska ambasada u Srbiji saopštila je danas da nastavlja da prikuplja humanitarnu pomoć za sve građane Ukrajine koji su stradali u sukobima i da prihvata ciljanu pomoć za stanovnike Hersona i susjednih regiona, pogođenih katastrofom usqed eksplozije na Kahovskoj hidroelektrani.

Kako se navodi u saopštenju potrebni su kanalizacioni cjevovodi, pumpe za vodu, čamci na naduvavanje, usisna crijeva, postrojenja za prečišćavanje vode i sredstva za čišćenje, podvodna oprema, voda za piće, kompleti za hranu i drugo.

- Detaljniji spisak poslat je Vladi Srbije, a može se dobiti i u Ambasadi Ukrajine u Srbiji. Privatna lica mogu pomoći ugroženom stanovništvu prenosom sredstava na humanitarni račun ambasade - navodi se u saopštenju.

Ukrajina optužila Rusiju da je gađala branu i u Luganjsku

Portparol ukrajinske vojske Valerij Šeršen izjavio je danas je da su ruske snage raznijele branu u blizini sela Novodarivka, što je dovelo do poplava na obe obale rijeke Mokri Jali u Luganjsku, ali BBC nije mogao nezavisno da potvrdi ovu tvrdnju.

Šeršen je rekao da Rusija namjerno diže u vazduh brane u regionu kako bi zaustavila napredovanje Ukrajine ka okupiranim oblastima.

Prošlog ponedjeljka je probijena ogromna brana Velika Kahovka, što je izazvalo velike poplave. Ukrajinska vojska i NATO optužili su Rusiju da je odgovorna, dok je Rusija okrivila Ukrajinu.

Hiljade ljudi evakuisano je iz nižih područja sa obe strane reke Dnjepar.

Gasprom obnovio snabdijevanje gasom kroz Turski tok nakon popravki

Ruski energetski gigant Gasprom obnovio je snadbevanje gasom preko Turskog toka nakon popravki na ovom gasovodu, saopštilo je danas predstavništvo ove kompanije.

-"Radovi na održavanju gasovoda Turski tok, planirani za period između 5. i 12. juna, su završeni. Transport gasa je obnovljen - navodi Gasprom na svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

Prošle godine su radovi na održavanju Turskog toka obavljeni između 21. i 28. juna.

Gasovod Turski tok ima dva kraka - jedan snabdeva turske potrošače, a drugi dostavlja gas južnoj i jugoistočnoj Evropi.

Njegov ukupni kapacitet je 31,5 milijardi kubnih metara, a u pogon je pušten u januaru 2020. godine, podsjeća ruska agencija.

Ukrajina tvrdi da su njene snage oslobodile još jedno selo u Donjeckoj oblasti

Ukrajinske snage saopštile su da su oslobodile selo Storožove u Donjeckoj oblasti, objavljeno je Fejsbuk stranci zajedničkog pres-centra Odbrambenih snaga ukrajinske vojske.

-Nad Storožovom se ponovo vijori (ukrajinska) državna zastava i tako će biti sa svakim naseljenim mestom dok ne oslobodimo sve ukrajinske teritorije -, navodi se u saopštenju, prenosi BBC i navodi da nije bilo mogu’nosti da se nezavisno proveri ova najnovija ukrajinska tvrdnja sa ratišta.

Nakon početnih uspjeha ukrajinske kontraofanzive vode se teške borbe

Nakon početnog, skromnog uspjeha ukrajinske kontraofanzive i manjeg napredovanja kroz linije odbrane ruskih oružanih snaga raspoređenih na linijama fronta, vrhovna komanda ukrajinske vojske saopštila je danas da su ukrajinske snage angažovane u teškim borbama na žarišnim tačkama.

-Tokom proteklog dana je vođeno oko 25 bitaka kod grada Bahmuta na istoku Ukrajine i južnije kod Avdijevke i Marjinke, sve u Donjeckoj oblasti, kao i kod Bilohorivka u oblasti Lugansk - saopšteno je iz generalštaba oružanih snaga Ukrajine, prenosi Rojters.

Zelenski: Počela je istraga MKS o uništenju brane HE Kahovka

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je počela istraga Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o uništenju brane hidroelektrane Kahovka i velikoj poplavi koja je nastala nakon toga.

-Predstavnici Međunarodnog krivičnog suda posjetili su region Herson prethodnih dana. Prvog dana katastrofe, iz kancelarije generalnog tužioca poslat je zahtjev MKS da se sprovede istraga i već se radi na tome -  naveo je Zelenski u noćnom video obraćanju, prenio je Rojters.

Zelenski je rekao da je važno što su međunarodni pravni eksperti videli poljedice katastrofe, uključujući i incidente u kojima su, kako je rekao, granatirana poplavljena područja.

Ukrajinski zvaničnici rekli su danas da su tri osobe ubijene tokom ruskog granatiranja broda koji je prevozio evakuisane osobe iz poplavljenih područja.

Zelenski je rekao da su ukrajinski spasilački timovi evakuisali oko 4.000 stanovnika iz pogođenih oblasti, uključujući i iz područja sa istočne obale reke Dnjepar, koju drži ruska vojska.

Prethodno je ukrajinska strana, uključujući i predsjednika Volodimira Zelenskog, optužila rusku vojsku da je 6. juna uništila branu kod hidroelektrane Kahovka na reci Dnjepar, nakon čega je došlo do velikih poplava u toj oblasti, u kojima je više osoba izgubilo život.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom 7. juna, napad na HE Kahovka nazvao "varvarskim zločinom" koji je doveo do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmjera.

Putin je naglasio da Kijev, na prijedlog Zapada, nastavlja da zaoštrava situaciju i koristi "teroristička sredstva".

Ukrajinski zvaničnici: Oslobodili smo tri sela na jugoistoku zemlje

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je ukrajinska vojska zauzela tri sela na jugoistoku zemlje tokom kontraofanzive usmjerene protiv ruskih snaga.

Snimci na društvenim mrežama prikazuju ukrajinsku vojsku kako slavi u naseljima Blahodatne i Neskućne u Donjeckoj oblasti, prenio je BBC.

Zamjenica minstra odbrane Hana Malijar navela je na Telegramu da su ukrajinske snage povratile i selo Makarivka i dodala da su to "prve pobjede tokom kontraofanzive".

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je u subotu da je kontraofanziva počela.


Agencije / Glas Srpske