Prigožin: „Vagner” neće potpisati ugovor sa Šojguom :: Semberija INFO ::

 

Prigožin: „Vagner” neće potpisati ugovor sa Šojguom


Фото - Принтскрин
MOSKVA – Osnivač ruske privatne paravojne organizacije „Vagner” Jevgenij Prigožin izjavio je danas da pripadnici te grupe neće potpisati bilo kakav ugovor sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, odbijajući na taj način pokušaje ministarstva da stavi „Vagner” pod svoju vlast. Prigožin je rekao da je „Vagner” potpuno podređen interesima Rusije, ali da bi, kako je naveo, visoko efikasna struktura komandovanja grupe bila narušena kada bi se podredila Šojguu.

„Šojgu ne može pravilno da upravlja vojnim formacijama”, istakao je Prigožin. On je rekao da bi ministarstvo moglo iskoristiti nepoštovanje naredbe kao razlog da se „Vagneru” oduzmu zalihe oružja i municije, preneo je Rojters. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je Šojgu naredio svim „dobrovoljačkim odredima” da potpisuju ugovore sa ministarstvom do kraja meseca, korak za koji je rečeno da će povećati efikasnost ruske vojske.

„Ovo će dobrovoljačkim formacijama dati neophodan legalan status”, navelo je ministarstvo. Mere će povećati borbene sposobnosti i efikasnost oružanih snaga i dobrovoljačkih odreda, rekao je zamenik ministra odbrane Nikolaj Pankov. „Vagner” je maju zauzeo ukrajinski grad Bahmut posle višemesečne bitke u kojoj je stradalo na desetine hiljada ljudi, prenosi Tanjug.


​Tanjug / Politika