Ultimatum Maduru, rok osam dana


Nemačka se pridružila Francuskoj i Španiji saopštenjem da će podržati lidera opozicije u Venecueli Huana Gvaida kao tehničkog predsednika u jednom slučaju.
Kako se navodi, podrška Gvaidudolazi ukoliko vlada predsednika Nikolasa Madura ne raspiše izbore u narednih osam dana.

Predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je svoju odluku da će podržati Guaida na Tviteru.
 
"Narod Venecuele bi trebalo da slobodno odlučuje o svojoj budućnosti", napisao je Makron na francuskoj i španskom jeziku, dodajući da će Francuska raditi sa svojim partnerima na političkom procesu koji će rešiti krizu u Venecueli.
 
Premijer Španije Pedro Sančez saopštio je da je Guaido "osoba koja bi trebala da bude na čelu tranzicije ka slobodnim izborima", prenosi AP.
 
Portparolka nemačke kancelarke Angele Merkel poručila je na Tviteru da "narod Venecuele mora da ima mogćnost da slobodno i bezbedno odluči o svojoj budućnosti".
 
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra situaciju u Venecueli, nakon što se Guaido proglasio tehničkim predsednikom u sredu. Sednica je sazvana na zahtev američkog državnog sekretara Majka Pompea.
 
Gvaido je na čelu venecuelanskog Kongresa, koji smatra da je Madurova pobeda na prošlogodišnjim izborima izvojevana krađom.
 
SAD, Britanija, kao i više zemalja latinske Amerike podržale su Guaida kao predsednika Venecuele, dok Maduro, koji uživa podršku Kine, Rusije i drugih, tvrdi da je u toku pokušaj državnog udara.