Vlada snosi troškove testiranja za državljane koji se liječe od neplodnosti :: Semberija INFO ::

 

Vlada snosi troškove testiranja za državljane koji se liječe od neplodnosti


Republički štab za vanredne situacije je na današnjoj telefonskoj sjednici usvojio zaključak o finansiranju troškova komercijalnih testova na virus korona za bračne i supružnike u vanbračnim zajednicama, državljane Republike Srpske, koji odlaze u inostranstvo radi liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje.

U skladu sa tim zadužen je Institut za javno zdravstvo da izvrši testiranje, a troškove ove usluge snosiće Vlada, saopšteno je iz Štaba.
Republički štab za vanredne situacije usvojio je danas i zaključak o nabavci lične zaštitne opreme za šestomjesečni period.

- Zadužuje se Fond zdravstvenog osiguranja Srpske da u korist javnih zdravstvenih ustanova Republike sprovede postupke javnih nabavki 10 miliona komada troslojne jednokratne zaštitne maske, 300.000 komada zaštitne maske `FFP2`, 200.000 komada zaštitne maske "FFP3", pet miliona pari zaštitnih rukavica /lateks/vinil/, milion pari zaštitnih rukavica /nitrilnih/, 1.000 komada medicinskih toplomjera /beskontaktnih/ - navedeno je u saopštenju.
Biće nabavljeno i 20.000 komada zaštitnih višekratnih odijela, po dva miliona komada zaštitnih kapa i kaljača, te 360.000 komada zaštitnih jednokratnih ogrtača.

Štab je ovlastio Fond zdravstvenog osiguranja da, po potrebi, angažuje stručnog konsultanta za izradu tehničkih specifikacija za robe koje nabavlja, odnosno za tehničku ocjenu primljenih ponuda u postupcima javnih nabavki.

- Ovlašćuje se Fond zdravstvenog osiguranja da, po potrebi, ugovori dodatne kapacitete za skladištenje nabavljene robe, a finansijska sredstva potrebna za sprovođenje pomenutih nabavki biće obezbjeđena iz Kompenzacionog fonda Srpske - saopšteno je iz Štaba.
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zaduženo je da planira raspodjelu pomenute robe i dostavlja nalog Fondu zdravstvenog osiguranja na dalje postupanje.

- Javnim zdravstvenim ustanovama i institucijama nije dozvoljena nabavka iste vrste robe za koju je zadužen Fond zdravstvenog osiguranja. Fond se zadužuje i da priprema i dostavlja neophodnu dokumentaciju na osnovu koje se vrši evidentiranje u poslovnim knjigama Fonda i primaoca robe, a javne zdravstvene ustanove se obavezuju da preuzimaju robu iz centralnog skladišta, u skladu sa nalogom za raspodjelu - naveli su iz Štaba.
Republički štab za vanredne situacije zadužio je javne zdravstvene ustanove da Fondu zdravstvenog osiguranja, u pisanoj formi, dostavljaju mjesečni izvještaj o potrošnji i stanju zaliha, s ciljem blagovremene pripreme raspodjele zaliha, odnosno nabavke robe radi održavanja stanja zaliha iznad optimalnog minimuma.

Svi dosadašnji zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije dostupni su i na portalu Vlade Republike Srpske.