OVO SU PRAVILA ZA ORGANIZOVANjE PROSLAVA MATURE U SRPSKOJ


Proslave matura za osnovce i srednjoškolce u Srpskoj su, ipak, dozvoljene nakon 1. juna, a Institut za javno zdravstvo izdao je sada i preporuke o higijensko-epidemiološkim mjerama koje treba poštovati.

Kako ističu, ove proslave se mogu organizovati isključivo uz poštovanje maksimalnog ograničenja okupljanja do 50 osoba, a preporučuje se da to bude na otvorenom prostoru.

– Osobe koje imaju simptome zarazne bolesti, kao što su povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, malaksalost, proliv i povraćanje, bez obzira da li se radi o blagim ili izraženijim simptomima, ne mogu da prisustvuju proslavi – upozoravaju iz Instituta.

Takođe, proslavi neće moći da prisustvuju ni oni koji su bili u bliskom kontaktu s potvrđenim ili sumnjivim slučajevima Covid-19.

– Prilikom proslave je neophodno poštovati postojeće preporučene mjere, kao što je nošenje maski i higijena ruku. Neophodno je obezbijediti uslove za dezinfekciju ruku u skladu s preporukama Instituta za javno zdravstvo RS – navodi se u preporukama.

Organizatori, odnosno škole trebalo bi da unaprijed označe sva sjedeća i stojeća mjesta međusobne udaljenosti od dva metra. Sjedeća mjesta treba rasporediti tako da je omogućena fizička udaljenost od dva metra između osoba koje sjede za različitim stolovima.
 
Za jednim stolom dozvoljeno je da sjede najviše četiri osobe, na razmaku ne manjem od jednog metra.

– Za vrijeme proslave nije dozvoljeno dijeliti čaše, drugo posuđe i pribor i sve ostale predmete sa drugim osobama. Poželjno je korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa. Preporučuje se da trajanje proslava bude vremenski ograničeno – navode iz Instituta.

Kako je Srpskainfo ranije pisala, škole sada imaju veliku odgovornost da organizuju proslavu matura uz poštivanje svih propisanih mjera, a misleći na zdravlje učenika na prvom mjestu. Zbog toga mnogi već razmišljaju o organizovanju pojedinačnih izleta ili samo simboličnom obilježavanju kraja školovanja u školskim dvorištima.

(Srpska info)