SAOPŠTENjE ZA JAVNOST: Uređeno visoko obrazovanje – priznate diplome i znanje studentima :: Semberija INFO ::

 

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST: Uređeno visoko obrazovanje – priznate diplome i znanje studentima


Neformalna grupa studenata "Akreditovane visokoškolske ustanove - priznate diplome" je danas u Doboju organizovala uličnu akciju kako bi studentima i ostalim sugrađanima predstavila koje su visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj akreditovane a koje ne i upoznala ih sa svojim dosadašnjim aktivnostima u borbi za uređeno visoko obrazovanje.

Sa sugrađanima su podijelili informaciju da je u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH (HEA) iz RS upisano ukupno 15 visokoškolskih ustanova, dok je u registru Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske (AVORS) ukupno 18 visokoškolskih ustanova.

“Ističemo i ovaj put da i dalje postoji neusaglašenost registara u BiH, na koje smo u više navrata ukazivali. 21. maja smo poslali otvoreno pismo na više adresa nadležnih za visoko obrazovanje u BiH, kako bi još jednom ukazali na ovaj problem. Kao primjer navodimo višegodišnje nerješavanje statusa Visoke škole "Koledž kozmetologije i estetike" Banja Luka i Visoke škole za turizam i hotelijerstvo Trebinje, koje se nalaze u registru kod AVORS, a koje ni poslije 17 godina rada i izdavanja diploma, još uvijek nisu upisane u Državni registar. Takođe, u registru AVORS se i dalje nalazi Visoka škola za ekonomiju i informatiku u Trebinju, kojoj je odbijena akreditacija ustanove i prijavljenog studijskog programa još prošle godine, čime, prema stavu nadležnih, ne može više obavljati djelatnost visokog obrazovanja” – stav je studentskih aktivista.



Studentski aktivisti ističu i da su otvoreno pismo poslali Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Centru za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP), Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Agenciji za visoko obrazovanje Republike Srpske (AVORS), ukazavši im da su studenti ti koji će najviše trpjeti posljedice izbijanja i sporog rješavanja afere kupoprodaje diploma “Klaster”. 

„Pitali smo ih zbog čega se tako dugo čeka na konkretne rezultate u njenom rasvjetljavanju. Iz Tužilaštva je rečeno da je istraga u završnoj fazi i da se u narednim danima može očekivati podizanje optužnice.“ – kažu studentski aktivisti.

Podsjećamo, u državni registar upisani su Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Visoka poslovno tehnička škola Doboj, Visoka medicinska škola Prijedor, Univerzitet “Bijeljina” Bijeljina, Univerzitet Sinergija Bijeljina, Nezavisni univerzitet Banja Luka, Visoka škola Banja Luka College, Panevropski univerzitet “Apeiron” Banja Luka, Visoka škola za primjenjene i pravne nauke ''Prometej'' Banja Luka, Visoka škola za uslužni biznis Istočno Sarajevo-Sokolac, Visoka medicinska škola zdravstva Doboj i Slobomir P Univerzitet. U državni registar nisu upisane Visoka škola za ekonomiju i informatiku Prijedor i Visoka škola "Koledž kozmetologije i estetike" Banja Luka, koje se nalaze u registru AVORS.

„Samo sređeno visoko obrazovanje, a u tom domenu je razotkrivanje i procesuiranje svih negativnosti i nezakonitosti u visokom obrazovanju, može donijeti priznate diplome i znanje studentima“ – zaključuju studentski aktivisti.

​Više o aktivnostima neformalne grupe studenata pronađite na Facebook stranici STOP  HYPERLINK "https://www.facebook.com/AkreditovaneVSUPriznateDiplome"neakreditovanim HYPERLINK "https://www.facebook.com/AkreditovaneVSUPriznateDiplome" visokoškolskim ustanovama.