Parastos poginulim borcima iz Gornje Trnove na Vidovdan: Rod junake pamti :: Semberija INFO ::

 

Parastos poginulim borcima iz Gornje Trnove na Vidovdan: Rod junake pamti



U Hramu Svete velikomučenice Marine u Gornjoj Trnovi kod Ugljevika danas je služen parastos za sedam poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ovog mjesta, nakon čega je služen i pomen ispred Spomen-obilježja ovim herojima srpskog naroda.

Protojerej Vedran Bardak, starješina hrama, poručio je da svi Srbi treba da se  ugledaju na Kosovske junake koji su svojim junaštvom spasili svoj rod.



-Poginuli junaci su dali najsvetije-svoj život, braneći svoje bližnje i vjeru pravoslavnu-rekao je Bardak.

Zajedno sa mještanima Gornje Trnove pomen-parastosu prisustvovao je i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je istakao da je Vidovdan simbol borbe za slobodu srpskog roda kroz sve vijekove od Kosovskog boja do današnjeg dana.



-Heroji srpskog naroda život su položili i ugradili sebe u temelje Republike Srpske ali i kroz vijekove od Kosovskog boja na Vidovdan do dana današnjeg Srbi su slobodari jer samo brane svoj rod, ognjišta, otadžbinu i svoju teritoriju-poručio je Perić.

U Gornjoj Trnovi, napominje Perić, rodnom mjestu čuvenog srpskog pjesnika i guslara Filipa Višnjića, vrijedi pričati o slobodi.

-Tako je bilo i  kad se vojevalo od srpskih ustanaka, koje je sjajno opjevao u epskim pjesmama, čuveni narodni guslar i pevač, „srpski Homer“, Filip Višnjić, rođen baš u ovom selu, inače veliki prijatelj, saradnik, saborac, Jadranina, iz Tršića, iz lozničkog kraja, Vuka Stefanovića Karadžića, oca naše pismenosti i kulture i sakupljača našeg nacionalnog i kulturnog blaga-dodao je Perić.

Predsjednik Mjesne zajednice Gornja Trnova Goran Stevanović rekao je da se njeguje sjećanje na sedam poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz minulog odbrambenog rata.


Za Semberija info: Mladen Vasilić


-Oni su u svim našim molitvama. Nikada nećemo zaboraviti niti njih niti njihovu žrtvu jer su oni stradali braneći srpski živalj i teritoriju-rekao je Stevanović.